Blogg

Låt barnen leka ute

31 jul 2019

Barn älskar att leka ute oavsett årstid. Man hör barnens skratt lång väg där de är ute i det fria och leker. Många barn tycker det är kul att bara vara ute och upptäcka djur och natur i parken eller i skogen. Lekparker är mycket populärt att leka i för barn i olika åldrar. Rutchkanor, klätterställningar, sandlådor, gungor är rena himmelriket för barnen.

Digital lek

I dagens digitala samhälle är det mycket debatt om skärmtid och att barnen ägnar alldeles för mycket tid framför olika skärmar i tid och otid. Det är både roligt och lärorikt för barn att ägna tid med att leka med digitala appar och spel. Det kan också vara ett sätt för barnet att koppla och vila efter en stojig dag på skola eller förskola. Det är när det tar tid från övrig lek och aktiviteter som det inte är nyttigt. Föräldrarna har ansvar att det inte läggs för mycket tid framför skärmen.

Utelek

Frisk luft är nödvändig för alla levande varelser på vår planet. Det ger lust och glädje för kropp och själ. Självklart gäller det även våra barn. Att få vara ute i det fria ibland är något alla barn uppskattar och mår bra av. Vem minns inte när man var barn och var ute och sprang i det nyklippta gräset? Eller cyklade med kompisarna på äventyr utan föräldrarnas vetskap. 

Barn älskar lekplatser

Lekplatsen var en annan populär plats att leka på. I alla bostadsområden värda namnet så finns det så finns det ett flertal lekplatser av olika storlek. Dessa ploppade upp överallt till barnens ftora förtjusning. Där finns det något för att alla smaker. Sandlådan finns för de allra minsta där de kunde sitta i timmar och gräva i sanden. För de lite större finns klätterställningar, gungor och rutchkanor.

Moderna lekplatser

Många företag inom t ex trädgårdsanläggning har specialiserat sig på att bygga lekplatser av olika slag. För privatpersoner, skolor, förskolor och fritidsgårdar finns det möjlighet att skräddarsy en passande lekplats. Det har hänt en del med lekplatserna sedan vi var små. Då var det en sandlåda och ett par gungor av bildäck på sin höjd.

Numera finns det stora och säkra lekplatser med allt man kan tänka sig. Stora och härliga klätterställningar som barnen nästan kan försvinna i. Man har också insett att säkerheten är viktigre än man tidigare gjorde. Det finns studsmattor, snurrande karuseller och gungor som flera barn kan gunga i samtidigt. Helt enkelt allt mellan himmel och jord.

 

 

 

När du är mitt i en vårdnadstvist

24 jul 2019

Att befinna sig mitt i en vårdnadstvist, kan liknas för många som att befinna sig mitt i en mardröm. Har man kommit så långt att man befinner sig i en vårdnadstvist, har man troligen tvistat med den andra föräldern udner en längre tid. Vårdnadstvister, uppkommer om man är oense med den andra föräldern om vårdnaden om gemensamma barn. Lagen förutsätter att två föräldrar ska komma överens om alla frågor som gäller gemensamma barn.

Svensk lag bryr sig inte om konflikter

Kommer man inte överens, är det ändå meningen att man ska samarbeta om barnet, då lagen förutsätter att barnet ska fortsätta ha samma grad av kontakt, boende och vårdnad tillgodosett av bpda föräldrarna oavsett vad som händer vid en skilsmässa, separation eller konflikt. På det sättet har lagen aldrig tagit hänsyn till att föräldrar inte alla gånger kan komma överens om barnen. Det är som om lagen blundar för att det förekommer konflikter mellan två föräldrar. Den blundar även för att det kan förekomma våld mellan två föräldrar vilket omöjliggör ett samarbete mellan två föräldrar. 

Svensk lag bryr sig inte utsatta barn

Bristen hos svensk lag har gjort att konflikter inte går att lösa genom rättsliga tvister. Bristen hos lagen gör också att barn sällan skyddas mot våld, övergrepp och svåra konflikter mellan två vårdnadshavare, vilket är en mycket stor brist om barnets föräldrar använder våld. Det är en stor brist att barn inte skyddas av svensk lag. När föräldrar tvistar om vårdnaden om barn, finns det endast socialtjänsten som ska hjälpa dem, men beroende av flera olika faktorer, fungerar socialtjänsten sällan som den är tänkt. Många barn lämnas över till våldsamma föräldrar och till övergrepp om föräldern är den som förgriper sig på barnet.

Vi lever inte i den bästa av världar

I den bästa av världar skulle inga övergrepp ske av föräldrar på de egna barnen. Tyvärr bor vi inte i den bästa av världar. Tyvärr finns det föräldrar som är otillräckliga. Långt ifrån alla föräldrar är otillräckliga, men tillräckligt många för att man borde få till stånd en lagförändring som mer tar hänsyn till barns bästa och inte föräldrars bästa. Därför behöver alla tvistande föräldrar anlita duktiga advokater som kan vägleda en förälder som inte kommer överens om barns vårdnad. En advokat kan innebära skillnaden mellan seger och nederlag för barnets bästa. Anlita därför en erfaren advokat. Bor du i Göteborg kan du anlita en erfaren advokat för vårdnadstvist i Göteborg.

Bara barn som har rättigheter!

6 jun 2019

Det är ju så att det egentligen bara är barn som har rättigheter – när det kommer till beslut som antingen ska ta till vara föräldrarnas eller barnens rättigheter. Barn är så oskyddade om det inte finns vuxna som skyddar dem. Barn är känsliga för allt som kan hända dem. Barn blir påverkade av allt som händer dem i deras liv. Och deras barndom är mycket viktig. De ska ju bli vuxna en dag, och fatta viktiga beslut, både om det samhälle som de en dag ska ta över, och beslut som berör dem själva, deras närmaste omtivning och deras egna barn i sin tur. Det är därför som deras barndom är så viktig.

Barns bästa är så viktigt

När det kommer till alla beslut som på allvar påverkar deras barndom, är det så viktigt att det som är bäst för de barnet är det som ska beslutas. Många som arbetar just med viktiga beslut som ska fattas om barnet, när det kommer till barns vårdnad, boende och umgänge, menar att det är svårt att veta vad som är "bäst" för barnet. Därför kommer här några tips på hur man kan ta reda på det. Som till exempel; man kan prata med barn. Barn är kompetenta. De kan svara sanningsenligt på frågor som är öppna. Med öppna frågor avses frågor som börjar på "vem", "vad" och "hur", till exempel – vem vill du bo hos? – vad gör dig glad/ledsen/arg? – hur har du det med pappa/mamma/på dagis/ på skolan? Det är alla öppna frågor som barn kan svara på. det är inte ledande frågor, som till exempel; vill du bo med mamma? Eller vill du bo med pappa? Eller gör mamma dig ledsen? Det är då man får helt fel svar, för barn vill gärna vara till lags och kan svara på en fråga som hon eller han gissar sig till att du vill ha.

Anlita barnpsykolog

Tycker då någon som ska arbeta med barn och sedan fatta beslut som rör barn, att det är svårt att prata med barn, så att man inte ställer frågor som barn försöker svara genom att gissa sig till vilket svar som du önskar få av dig, bör man anlita den yrkesgrupp som har som kompetens att prata med barn; barnpsykologer. Varför används och anlitas den yrkesgruppen så sällan? De om någon kan ta reda på om gemensam vårdnad är bäst för barnet eller om något annat beslut är bättre.

Om du hamnar i en vårdnadstvist

24 maj 2019

Det är inte lätt med skilsmässor. Verkligen inte. Det är alltid en smärta när två människor som tidigare har varit kära i varandra och haft roligt tillsammans, inte är överens längre och inte vill leva tillsammans. Har man då barn i förhållandet blir det ytterligare en smärta för barnen att behöva bo på skilda håll tillsammans med sina föräldrar. Om det är föräldrar som fortfarande är vänner brukar en skilsmässa för barnen inte vara så illa.

Bästa skilsmässorna är de där föräldra är vänner

Är föräldrarna bara vänner kan samtala med varandra kan de komma överens och försöka göra skilsmässan mellan sig så smärtfri som det bara går. Då kan det till och med bli skönt för barnen att slippa gräl och konflikter mellan föräldrarna, men är inte föräldrarna vänner utan fortsätter att gräla och fortsätter har konflikter och kanske tvistar med varandra om barnen i stället, ja, då måste man ta hjälp av en advokat som kan hjälpa dem genom en svår vårdnadstvist. Om föräldrarna inte kan komma överens, då måste en domstol bestämma hur barnen ska göra.

Få hjälp av advokat i vårdnadstvist

Om det är så att föräldrarna inte kommer överens om hur man ska göra i en vårdnadstvist är det viktigt att få hjälp av en kunnig advokat för att man ska få fram det som är bäst för barnen. Som förälder måste man alltid tänka på barnen först. Barn är små känsliga varelser och de har hela livet framför sig. Man måste inte alltid få rätt. Ibland måste man stå tillbaka för det som är bäst för föräldrarna, och istället fokusera på det som i stället är bäst för sina barn. Det är viktigt att barnen får det så bra som de bara kan efter en skilsmässa. Det är enbart om barnen riskerar att misshandlas av den andra föräldern, bli fysiskt eller psykiskt misshandlad av den andra föräldern som man måste ta strid för barnet. Om den andra föräldern missbrukar alkohol eller narkotika eller är psykiskt sjuk, då måste den andra föräldern gå in och göra allt för att få ensam vårdnad av barnen.

En advokat innebär seger eller nederlag

En duktig advokat innebär antingen att man vinner eller förlorar i en vårdnadstvist. Så viktig är advokaten. Så vill man vinna i en vårdnadstvist om sina barn, då måste man helt enkelt välja rätt advokat som hjälper en i vårdnadstvisten och som kan familjerätt. Här kan du läsa mer om advokat i Uppsala: https://www.advokatuppsala.biz.

När du behöver hemstädning till familjen

26 apr 2019

Nu när det är vår, blir det extra stressigt, i alla fall för alla som har barn. Det ska vara avslutningar, till och med tidigt på förskolorna, numera. Föräldrar ska packa grillmat, pick-nick mat och fika och ha dagisavslutningar, skolorna har avslutningar med "Den blomstertid nu kommer" och på jobbet ska man ha avslutningar på säsongen, spel i parken och annat som tar mycket av tiden för alla barnfamiljer. Då är det lätt att det inte blir särskilt städat hemma. Och när väl solen äntlligen är här, vill man ju inte sitta inne, ännu mindre städa inne. Det är då man tar hjälp av en professionell städare.

Städare är inga pigor

Det fanns ju en gång, för mer än 10 år sedan en debatt om att införandet av Rut-avdrag skulle skapa en "pig-sektor" med lågutbildade kvinnor som, likt pigorna, i Sveriges bondesamhälle arbetade för nästan ingen lön och stod och neg med böjt huvud för "borgarbrackorna" och fick vara glad om de blev hunsade med. Som tur är så blev det inte så. Istället ser vi företagare som får betalt, tack vare Rut-avdraget. Det är både kvinnor och män som startar städföretag, och nu anställer de både unga som är trötta på att utbilda sig och studera vidare och nyanlända svenskar som inte kan språket än. Som familj är man i stället med om att se till att dessa människor får arbete, i stället för lever på bidrag, vilket inte är bra för någon alls.

Anlita hemstädning i Kristianstad

Så om du funderar på att anlita en hemstädning i Kristianstad, om det är så att det är där som du bor, varför inte anlita ett städbolag som kan utföra hemstädningen hos dig i Kristianstad, om det är i Kristianstad som du bor i? Börja med att googla "hemstädning Kristianstad" så att du får flera förslag av Google på städbolag som arbetar med hemstädning i Kristanstad. Ta sedan kontakt och fråga om offert och referenser. Välj sedan den med bäst offert och referenser. Det är också viktigt att välja ett företag som har kollektivavtal så att städarna får sjuklön när de är sjuka och pension när de är gamla. Plus att de får en lön som de kan leva på, och du får ett företag som inte fuskar med arbetsgivaravgifter eller skatterna. Om inte annat gör det att du sover bättre på nätterna. Läs mer om ett sådant bra städbolag som arbetar med hemstädning i Kristianstad: https://www.hemstädningkristianstad.se.

Ha barnkalaset bland Skansens djur!

9 apr 2019

Om du har barn som gillar djur, kan du mycket väl låta barnen komma till Skansens djur. Om det är så att du funderar på att arrangera barnkalas och låta barnkalaset bli något alldeles extra, samtidigt som du slipper städa, laga mat och baka tårta, kan du faktiskt låta barnen komma till Skansen, se alla fina djur och sedan ha barnkalaset i Skansens fina festlokal. Då får du inte bara besöka djuren på Skansen, utan också Stockholms finaste panorama på köpet. 

Så går det till att boka Skansens festlokal

Vill du komma i kontakt med Skansen och hära dig för, både om offert och möjligheter att boka Skansens fina festlokal, som kallas Solliden, kan du klicka här. Då kan du börja med att fråga om offert, så att du vet hur mycket som det kan kosta att ha barnkalaset på Skansen. Vill man kan man beställa bara "barnmat" som hamburgare, pizza och pastarätter. Sedan kan barnen få godis och fiskdamm. När barnen sedan växer upp och blivit stora, kan man behålla traditionen och fira till exempel studenten här. Då kanske man vill bjuda på en buffé med godsaker som de större ungdomarna gillar. Är det sedan så att de vill gifta sig kan man återkomma till en säker plats och hålla bröllopsfesten här. Då har man så att säga rutat in barnens återkommande fester på en plats som man till sist lär känna väldigt väl.

Att ha festen på Skansens festlokal

Säg att du har bokat Skansens festlokal för en särskild fest. Sedan bjuder du in gästerna i god tid så att de kan skriva in i sina kalendrar datumet för festen. Då kan du beställa en tre-rätters middag eller en buffé som alla tar maten ur. Om du bestämmer dig för en tre-rätters-middag, så blir festen lite mer så att gästerna sitter ner och äter. Man samtalar mest med dem som sitter närmast en själv, och festen kan bli lite stelare på det sättet. Beställer man i stället en buffé så rör gästerna på sig. De lär känna lite olika människor och har lättare för att samtala med dem som de möter. Det är även lättare för alla att hitta något som de gillar på ett buffébord än om man som värd har bestämt vad alla ska äta. Väljer man ett dryckespaket för alla gästerna så ingår lokalhyran i priset. Vill man sedan dansa efter middagen finns det dansgolv och musikanläggning till det.

Att dela upp lov och högtider

20 mar 2019

Föräldrar som skilt sig är skyldiga att komma överens om umgänget med barnen i ett umgängesavtal. Detta gäller både om man har gemensam vårdnad eller om någon av föräldrarna har ensam vårdnad. Själva vårdnaden har ju inget med umgänget att göra, utan med rätten att ta ingripande beslut rörande barnet. Barnet har alltid rätt till regelbundet umgänge med båda sina föräldrar, oavsett om vårdnaden är gemensam eller enskild.

Ett korrekt umgängesavtal

Ett umgängesavtal kan vara skriftligt eller muntligt, och vill man verkligen ha svart på vitt vad man kommit överens om kan man låta registrera umgängesavtalet hos socialnämnden. Då har man alltid en extern part att vända sig till om man tycker att den andra föräldern bryter mot umgängesavtalet. Dessutom har man en garanti på att socialnämnden tycker att avtalet ser bra ut och är i enlighet med barnets bästa. Om man har svårt att komma överens om umgänget kan det vara bra att kontakta en advokat med inriktning på familjerätt för att få hjälp.

När vardagslunken bryts

En sak som ofta ställer till det för det regelbundna umgänget är födelsedagar, lov och högtider. Hur ska dessa delas upp? Ofta bryter de varannanveckasmönstret och gör att barnen kanske får stanna en längre eller kortare period hos någon av föräldrarna. Det kan vara svårt att uppnå rättvisa här, och det gäller att verkligen lyssna på barnen. Tänk på att umgängesavtalet är till för deras skull, inte för er föräldrar.

Om ett barn är vant vid att fira jul hos farmor kanske det är bäst att det får förbli så även i fortsättningen. I stället kan ni ju bestämma att barnet är med mamma på nyårsafton, eller varje påsk. Födelsedagar kan antingen delas upp mellan föräldrarna, eller helst firas med båda föräldrarna i det boende som barnet är mest i. Naturligtvis kan man inte räkna med millimeterrättvisa mellan föräldrarna, utan det viktigaste är att barnen känner att det blir bra.

Ett så tydligt umgängesavtal som möjligt

Arrangemangen kring födelsedagar, lov och högtider bör skrivas in i umgängesavtalet. Naturligtvis kan man inte i detalj skriva in precis vilka lov och högtider som ska firas var, men det bör finnas generella riktlinjer för hur de dagar som inte är vardagslunk ska delas upp. Detta är ett bra sätt att undvika konflikter föräldrarna emellan och ge barnen en mer förutsägbar och harmonisk tillvaro. Födelsedagar och högtider ska vara roliga händelser och ska inte förknippas med bråk och dålig stämning mellan föräldrarna.

Kontakta en advokat inom familjerätt

Har man svårt att komma överens om umgänget kan det vara bra att ta hjälp av en advokat med inriktning på familjerätt. En advokat som specialiserat sig på umgänge och familjerätt har kunskapen och erfarenheten som behövs för att hjälpa föräldrar att komma överens om umgänget. Han eller hon har sett hundratals föräldrar gå igenom samma utmaningar och har en diger bank av lösningar att tillgå.

Lekplatsen som får barnen att utvecklas

14 jan 2019

En lekplats ska ha mång funktioner men framför allt ska det vara roligt att var där. I många år såg den svenska lekplatsen ungefär likadan ut, rätt mallad med en gungställning, sandlåda, en klätterställning och kanske också en rutschkana. I dag finns tvärtom mängder med olika typer av lekplatser där utrustningen kan se mycket olika ut.

“Barnens hjärnor och kroppar utvecklas ständigt och därför är det viktigt att leken kan bli varierad”

Barn är olika och har som bekant olika behov i olika åldrar. Ett ettåring tycker kanske att sandlådan är roligast där det naturliga kladdbehovet får utlopp medan ett femåring får testa sina vingar bäst i en häftig klätterställning. Barnens hjärnor och kroppar utvecklas ständigt och därför är det viktigt att leken kan bli varierad så som möjligt. 

Viktigt att få klättra och krypa

I dag finns ett stort utbud av lekplatsutrustning som stimulerar barnens behov av att klättra och krypa. När det gäller klätteranläggningar finns allt från naturnära stockar med spindelnät i rep, till vackra vinterpalats och häftiga djungelhyddor med rep och hängbroar emellan. Kätteranläggningar finns i många olika storlekar och kan ofta byggas på eftersom behovet ökar. De här anläggningarna är ofta smart utformade så att de minsta barnen, som ännu inte kan klättra högt själva i rep, får stimulans av att krypa genom tunnlar. Senare kan de ta sig upp till lägre nivåer av klättring där de kan få åka i en liten rutschkana. Det räcker långt i början att om och om igen ta sig upp genom att klättra för att sedan åka ner. Med tiden klarar både hjärnan och barnens händer av att utmana sig upp på högre höjder. 

Utmaningar med säkerhet

För de äldre barnen är det naturligtvis en kick att kunna klättra högt och klara mer än de yngsta. Att våga klättra lite högre än förra gången gör att självförtroendet växer och då blir så klart leken roligare. Lek hjälper oss människor att utvecklas, därför är det viktigt att en lekplats har utrustning som passar barn i olika åldrar. Därför är det roligt att se att det i dag finns många utformningar på klätteranläggningar. I en lekpark kan det både finnas ett skepp med master och repstegar, ett slott med höga tinnar och torn och mer futuristiskt formade ställningar med klätterväggar.

Balans och samspel utvecklas

Leken har många funktioner. Dels får barnen lära sig mer om sin egen kropp, vad den klarar av och hur den utvecklas från dag till dag. Att leka och röra på sig är helt naturligt och tyvärr något många barn för lite i dag. Lekplatsen är viktig för att bjuda in barn till den livsviktiga rörelsen, men förutom det rent fysiska är lekplatsen också en viktig plats för att öva på samspel. Det börjar redan i sandlådan bland de minsta barnen som får lära sig att respektera sina egna och andra gränser. Hur nära vill man sitta ett annat barn? Är man beredd att låna ut sin spade om man själv får låna en hink? Barn som tidigt lär sig att samspela med andra på lekplatsen har naturligtvis ett försprång när det är dags att skolas in på förskola och dagis. Här kan du läsa mer om lekplatsutrustningar på: https://www.lekplatsutrustning.com.

När man inte bara vill vara förälder på skolloven

20 dec 2018

Befinner du dig mitt i en vårdnadstivst? Det är aldrig roligt, eller ens bra, egentligen att befinna sig i en vårdnadstvist. Den enda gången som vi kan rekommendera att gå in i en vårdnadstvist med barnets andra förälder är om den andra föräldern missbrukar alkohol, narkotika, är mentalt sjuk, har en mental störning, såsom psykopati, eller är våldsam eller förgriper sig på barnet eller på liknande sätt är skadlig för barnet.

Då är det absolut och mycket viktigt att inleda en vårdnadstvist om barnet, eftersom det är enda sättet att skydda det barnet. Det ÄR inte bra för ett barn att växa upp med våld i sin närhet. Våld föder våld och om barnet är utsatt för våld, är risken överhängande att barnet kommer att utöva våld i sin tur mot andra människor. Och kanske själv utövar våld mot sitt barn, om eller när det sker.

När du behöver ta strid om barnet

Om du är förälder och har blivit utesluten ut barnets värld för att den andra föräldern anser att hon eller han inte vill ha dig i sitt liv, och det är enda skälet till att hon eller han utesluter dig ur barnets värld och tillvaro, är det mycket viktigt att du tar striden för att kunna vara en naturlig del i ditt barns liv. Ett barn behöver balans i sin tillvaro. Ibland kan det ske att föräldrar undviker striden om att vara en del av barnens tillvaro, bara för att den andra föräldern är så påstridig och tar strid för precis allt. En sådan tillvaro är inte bra för ett barn. Om den andra föräldern är på det sättet är det stor risk att barnet också far illa av att växa upp med en sådan förälder.

Ta hjälp av en duktig advokat

Då är en duktig advokat det enda. En duktig advokat är skillnaden om du ska lyckas ta striden för ditt barn eller misslyckas. Det kanske låter märkligt men så är det. en duktig advokat kan föra din talan inför domstolen och domaren som ska döma i målet om ditt barns vårdnad, boende och umgänge. Domstolen gör inga egna utredningar när det kommer till att kunna bedöma vad som är bäst just för ditt barn. Då brukar de ge det uppdraget till socialtjänsten i den kommun där barnet bor.

Stor skillnad på utredningarnas kvalitet

Det är stor skillnade mellan de olika kommunernas socialtjänster. Vissa av dem har upparbetade ch bra strategier för att kunna prata med båda föräldrarna och med barnets i fråga. VIssa samarbetar med barnpsykologer för att få en möjlighet att ta reda på vad barnet själv önskar, vilket är det viktigaste när det kommer till barn och är så lagen är utformad; ett barn ska alltid tillfrågas om barn vårdnad, boende och umgänge.H

Här kan du läsa mer om vårdnadstvister: https://www.vårdnadstvisterstockholm.se.

Ett pooltak viktigt för skydda barn

3 dec 2018

Har du bestämt dig för att bygga en pool hemma? Om det är så att du har barn hemma och ska byga en pool är det några säkerhetsfrågor som du bör tänka på och bygga efter. En pool bör ha ett pooltak för bästa skydd. Barn tänker inte före. De har svårt att tänka i flera led. En vuxen person kan tänka på vad som sker innan det händer. Det kan inte ett barn göra. Det kan man inte förvänta sig heller, då deras hjärnor inte alsl är utvecklade på det sättet. Hur många gånger som du än säger till barnet att tänka på att inte ramla i poolen, kommer barnet inte i stunden då barnet leker, kunna tänka på vad som finns runt omkring barnet. Det är så inne i leken att allt annat inte finns i tanken hos barnet. Det är därför som vuxna måste tänka på konsekvenserna, för barnets skull.'

Säkerheten kring en pool

Oberoende om du bestämmer dig för att ha en pool inom- eller utomhus, bör du alltid bygga poolen med största möjliga säkerhet. En pool inomhus måste ha en grind omkring sig, så att barn pch djur inte ramlar i den oavsiktligt. Är pollen i stället utomhus, behöver den ett pooltak. Detta för att vilda djur elelr husdrur och barn inte ska ramla i misstag i den. En pooltak skyddar både de som vistas kring poolen, men skyddar även poolen från omgivningen. Man tänker sällan kanske på det, men det blåser en hel del ogräs, barr och annat skräp i luften i en trädgård. Prova att ställa en liten balja med vatten utomhus. Efter bara en lite stund har vattnet i baljan blivit full med strån, barr och annat skräå. Tänk dig då en hel pool med vatten, det kommer att bli så skräpigt i den, om du inte skyddar den med ett pooltak.

Pooltak på skenor

Det har hänt en hel del på detta område. Förut var poolerna täckta med en starkare skydd som man drog över poolen med. Numera behöver man inte på samma sätt dra över skyddet, det räcker med att du tar tag i en kant på pooltaket och för över pooltaket som är  byggt i olika delar. Pooltaket är så byggt på skenor som för det lätt för dig att bara föra taket över poolen. Själva taket kan du få med synliga lister, eller med ljusa aluminiumlister, om du så önskar. Här kan du läsa mer om olika slags pooltak.

Hemstädning och RUT-tjänster alltmer populärt i Uppsala

30 okt 2018

Uppsalaborna har blivit flitigare på att anlita hushållsnära tjänster, rapporterar Upsala Nya Tidning. Inte så konstigt när man tänker efter. Uppsala är en snabbt växande stad där människor jobbar mycket och har svårt att få tid över till hushållssysslor som städning, snöskottning och trädgårdsarbete. Även barnpassning räknas som en hushållsnära tjänst, och det är inte ovanligt bland småbarnsföräldrar i Uppsala att ta hjälp med hämtning och lämning på dagis och skola när tiden inte räcker till.

Städning för att få vardagen att gå ihop

Många i Uppsala arbetar inom den akademiska sektorn eller inom byggindustrin och omsorgen. Det är arbeten som är tidsödande och med varierande arbetstider. Det är så klart svårt för ett par med ett eller flera barn där båda jobbar heltid att få dagarna att gå ihop. Hämtning och lämning, middagsinköp, matlagning och disk tar det mesta av tiden. Att sedan efter att barnen nattats ta itu med städningen kan kännas näst intill oöverstigligt. Många väljer att koppla av en stund i soffan i stället, och städningen får vänta.

Städning är en hälsofråga

I längden mår varken en bostad eller människorna i den bra av det inte städas. Det är klart att lite damm i hörnen inte är så farligt, men ju smutsigare och stökigare en lägenhet blir, desto större risk finns det att barnen utvecklar allergier eller får i sig av ohälsosamma ämnen. Även för vuxna finns det risker med att bo i en smutsig miljö. Själva bostaden slits så klart dessutom av att inte golven och väggarna rengörs, eller att avloppen hålls rena. I längden är det kort sagt inte hållbart att skippa städningen.

Allt fler har råd

Så det är inte så konstigt att efterfrågan på hemstädning ökar i Uppsala. Att en gång i veckan få hjälp med städningen av professionella städare, och komma hem till en ren och fräsch lägenhet, är en väldigt skön känsla. Att det med RUT-avdraget sällan blir särskilt dyrt har så klart också bidragit till att hemstädning blivit en möjlighet även för mindre bemedlade hushåll. RUT-avdraget tar städfirman hand om, och den summan är redan avdragen när du får fakturan.  

I ett hem med två vuxna heltidsarbetande kan man i regel avvara ett par tusen i månaden till hemstädning, och den tid man får över kan ägnas åt fritidsaktiviteter, umgänge med familjen eller bara avkoppling. I en kulturstad som Uppsala finns det alltid saker som lockar, och att kunna välja att se en teaterföreställning i stället för att putsa fönstren är för många ett bra mått på livskvalitet.

Att hitta hjälp med hemstädning i Uppsala

Den som vill anlita hjälp med hemstädning i Uppsala har många städfirmor att välja mellan, så det kan vara bra att vara lite petig. Man bör alltid välja en städforma som fått goda omdömen från tidigare kunder och som uttryckligen skriver på sin hemsida att de innehar alla nödvändiga tillstånd för att bedriva städverksamhet. Du kan också gärna dubbelkolla att detta verkligen stämmer. Se också till att du får veta det exakta priset för städningen och att inga dolda kostnader tillkommer. Vanligen betalas ett abonnemang på hemstädning en gång i månaden, oavsett hur ofta det städas. Eller så tar ni bara hjälp med städningen när det verkligen behövs.

Se även till att välja en lite större städfirma, som kan garantera att du får en och samma städare vid varje tillfälle. På så sätt skapas förtroende och trygghet och det känns lite lugnare att ha en städare i hemmet när ni inte är hemma.

Hyra buss ger en säkrare resa i Stockholm

10 okt 2018

Stockholm är en stor stad och det innebär också att den på många sätt blir väldigt spretig sett svårigheten att ta sig från punkt A och punkt B. Det visar sig för alla som pendlar till arbetet och där minsta lilla försening eller inställda tåg kan innebära att man kommer väldigt sent till jobbet - eller till den egna ytterdörren. Det är också en del av överenskommelsen man sluter då man bosätter sig i en större stad som Stockholm. Men, det är inte desto mindre irriterande för den sakens skull.

I vissa lägen är det ännu värre och vi kan ge ett exempel på ett sådant tillfälle - och samtidigt passa på att ge en alternativ lösning. Vi kan säga att du ordnar en födelsedagsfest för sin dotter som fyller tio år. Ni bor i Årsta och det är där som den inledande delen av kalaset kommer att äga rum; lekar kommer att lekas, mat kommer att ätas och tårta kommer att serveras. Allt som allt så kommer ni att vara omkring 40 personer närvarande; det inkluderar barn och några föräldrar.

Tvisten - den avslutande pricken över I:et - är att ni ska åka till Gröna Lund och avsluta allting där. Att åka med 40 personer - varav lejonparten är barn - från Årsta till Djurgården med kommunala alternativ är svårt; hur får alla plats i bussen, på tunnelbanetåget, på spårvagnen eller på båten (om ni kliver av vid Slussen)? Det är nästan omöjligt - och det är dessutom ett osäkert projekt. Vad händer om ett barn står kvar på perrongen? Hemska tanke.

Perfekt att hyra en buss till barnkalaset

En lösning på detta är faktiskt att hyra en buss som tar er från Årsta till Djurgården. Det finns många bussbolag i Stockholm som erbjuder sådana upplägg - även om det bara handlar om några timmar, som i ert fall. Att hyra buss behöver inte vara så dyrt heller, och den kostnad man betalar ger också en trygghet - både i att nå Gröna Lund och att komma säkert hem till Årsta.

Ett alternativ är naturligtvis att ni ser till att hyra buss enbart enkel resa - och där föräldrarna till barnen själva ombesörjer hemresan. Då handlar det inte om många kronor, men å andra sidan så försvinner också en del av helhetsupplevelsen genom detta också.

En häftig upplevelse för barnen

Om man ser detta ur ett barns ögon så är det en oförglömlig dag. Man får vara på ett stort kalas, man får åka en alldeles egen buss, man får gå på Grönan och man får därefter också åka hem - i samma buss (chauffören kan vänta utanför om ni väljer ett sådant upplägg).

Att hyra en buss blir genom detta ett tryggt transportsätt och det ger även barnen en känsla av någonting verkligt exklusivt och spännande. De flesta bussar har Wi-Fi och tv-apparater; det kan innebära att ni kopplar in en telefon och kör en speciell lista från Spotify som ytterligare höjer upplevelsen. Eller att ni slår på någon film från Netflix. Eller vad sägs om lite personlig sightseeing från en förälder? Möjligheterna är oändliga och det bästa är att valen är era - och endast era - att göra.

På sidan https://www.hyrabussstockholm.se hittar du ett företag som erbjuder säkra bussresor.

Kan du få ditt barn att inse värdet av friska tänder?

2 okt 2018

Som förälder så handlar en stor del av vardagen om att lära sitt barn vikten av goda vanor. Det kan handla om allt från hur man sköter sig, att man lär sig att tacka för maten, hur man klär sig, hur man äter mat med bestick till hur man ska tvätta sig, varför man ska borsta tänder och hur man går på pottan i syfte att bli blöjfri. Kort sagt - ju yngre barnet är, desto mer måste man vara beredd på att arbeta, nöta in och upprepa som förälder.

Framförallt en sak i det vi ovan nämnde skapar ofta problem och konflikter. Tandborstningen. Få barn godtar tandborstningen direkt och där kan det handla om en daglig kamp både under morgonen och kvällen. En kamp som man inte har råd att förlora som förälder och där man måste vara bestämd. Något som tyvärr är lättare sagt än gjort.

Det vi kan säga gällande tandborstning är följande: ju tidigare du kan skapa rutiner och lära ditt barn vikten av rena, friska tänder - desto större chans får barnet också att ha sådana genom hela livet.

Så kan du göra för att underlätta

Vi tänkte ge några tips kring hur du kan tänka för att nå målen och där tandborstningen blir en självklar del av era dagliga rutiner.

  • Borsta själv: Visa ditt barn att även du borstar tänderna. Barn gör inte som man säger, de gör som man gör. Troligt är därför att din egen inställning till tandborstning kommer att spela en större roll än vad du tror. Föregå med gott exempel. Ett tips är att du låter ditt barn hjälpa dig att borsta tänderna och att du därefter får hjälpa barnet. Avsluta med att skölja munnen och spotta i handfatet (det brukar vara det roligaste).
  • Vem bor i munnen och andra lekar: Vad brukar fungera bäst för att få ditt barn att göra som du vill - handlar det om att rya, skälla och tjata eller om att, genom lek, “lura” barnet? Det senare är alltid gångbart. Konkretiserat så kan du exempelvis låtsas att varje tand i ditt barns mun är hemvistelsen för en tomte och att du måste göra rent bostaden i fråga. Du kan även sjunga sånger och leka på andra sätt. Låt barnet tycka att tandborstningen är spännande, roligt och intressant. Bjud på dig själv!
  • Muta: Det kommer en tid då de första tänderna lossnar och det kan vara skrämmande för barnet. Här kommer den gamla tandfén in i bilden. Lägg tanden i ett glas vatten och låt barnet somna. Smyg in och stoppa ner en tiokrona i glaset och plocka bort tanden. Vips så finns det en ekonomisk vinst i sammanhanget också. Den här metoden fungerar överallt och i alla lägen.
  • Tandläkare: Första besöket hos en tandläkare kan även det vara extremt skrämmande. Tyvärr kan det även göra att alla framtida besök hos samma tandläkare leder till stora problem. Vi är känsliga i munnen, vi har mycket nerver och det är obekvämt att ha någon okänd person som rotar omkring i munnen. Det tycker alla. Bor du i exempelvis Bromma så har du dock ett bättre val att göra som förälder. Detta då du inte är bunden till samma tandläkare på samma solklara sätt som om du bott i en mindre stad. Dra nytta av konkurrensen och se till att undersöka vilka tandläkare som finns - både i Bromma och i andra delar av Stockholm. Ditt barn kanske mår bättre av att besöka en renodlad barntandläkare? Se över alternativen. Vi kan tips om https://www.tandläkarebromma.nu.
  • Förbered: På tal om tandläkare - är ditt barn redo rent mentalt och förberett inför besöket? Många föräldrar packar in barnet i bilen och åker till tandläkaren för den första behandlingen utan att ens ha nämnt vad det handlar om. Det är klart att det blir en chock. Det finns många böcker som behandlar ämnet och där barnet får en ökad förståelse kring vad en tandläkare gör (och varför det är nödvändigt att besöka denne). Låna några böcker, tala om vad som väntar och berätta för ditt barn att alla - även du - måste gå till en tandläkare någon gång varje år. Gör du det inte själv, ja, då är det också hög tid att börja. Föregå med gott exempel.

Så lär du barnen goda vanor

16 sep 2018

Alla som har barn vet att barn inte gör som man säger, men däremot (tyvärr) som man själv gör. Säger du till ett barn att borsta tänderna, men själv hoppar över det, kommer barnen också att vilja hoppa över tandborstningen på kvällen. Borstar du själv tänderna på dig själv varje gång som du ber barnet borsta sina tänder och ni gör det tillsammans, kommer barnet att få in en vana att alltid borsta tänderna innan hon eller han ska sova. På samma sätt är det på morgonen. Om du som är vuxen borstar tänderna innan jobbet, kommer barnet att lära sig att borsta tänderna innan dagis eller skola. Det gäller att lära barnen goda vanor från början.

Barn härmar oss vuxna

Barn är som små apor på ett gott sätt. De är nya när de föds, de vet inget om världen eller om sig själva eller om ngåon annan. De tittar på dig, du är deras idol ända från början. De ser när du klär på dig, när du rakar dig, när du sminkar dig, när du är glas och när du är arg eller ledsen, och de kommer att göra som du gör. De härmar ditt tal, de ser när du formar orden och formar sin mun på samma sätt. De pratar sedan som du gör. Till och med när du skrattar, tittar de på dig och skrattar på samma sätt. Ser de dig ta fram verktyg och spikar i en spik, kommer de att vilja spika in liknande spikar. Ser de dig gå omkring i trädgården vill de också gå med dig i trädgåden. Ser de dig dra upp ogräs, kommer de att vilja göra samma sak som du. Om vi som är vuxna lär oss det, förstår vi hur barnen lära sig goda vanor, eftersom de som sagt gör som vi gör och inte som vi säger.

Lär barnen att regelbundet gå till tandläkaren

Alla barn har gratis tandläkarvård, liksom de får gratis läkar- och sjukvård tills de är över 18 år. Då anses de vara vuxna och föräldrar får då betala för sina stora barn. Att gå med sitt barn till en tandläkare är viktigt, då visar man barnen att det inte är något konstigt att gå till en tandläkare utan det är något väldigt naturligt. För oss som har bil är det att likna vid att lämna in bilen för regelbunden service. På samma sätt är det med våra tänder när vi blir stora. Om barnen lär sig det är det inget konstigt att regelbundet gå till en tandläkare. Läs mer om tandläkare i Solna på: https://www.solnatandläkarna.se.

Dags att investera i en skräddarsydd kostym?

20 aug 2018

Det finns några tillfällen i livet då man vill klä upp sig lite extra även som man. Normalt sett så kan man nämligen klara sig ganska långt med ett par fina jeans - eller chinos - en skjorta och en kavaj. Detta i kombination med ett par skinnskor - gärna av broguesmodell - brukar vara lite av en standarduniform för män/killar i alla åldrar. Klassiskt - men ganska tråkigt i längden.

Som vi sa, i vissa lägen så kanske man vill nå en högre nivå och vad passar då bättre än att låta sy upp en skräddarsydd kostym. En skräddarsydd kostym som kommer att följa dig resten av ditt liv - förutsatt naturligtvis att du håller dig i ungefär samma fysiska form som du hade då den syddes upp.

Av erfarenhet så vet vi följande. Innan du skaffar en skräddarsydd kostym så kommer du att tveka och du kommer att luta dig mot ett klassisk skäl: Jag har inte tillräckligt med lägen för att använda den - det sker knappt några bröllop, det är långt till barnens student och jag arbetar inom ett yrke som inte ställer krav på hur man ser ut och klär sig.

Det är en investering för livet

Efter att du låtit sy upp en kostym hos en skräddare dock så kommer tillfällena till dig. Av den enkla anledningen att du vill ha den på dig så ofta som möjligt. Du kommer att bära din skräddarsydda kostym på enklare födelsedagskalas - dina barn fyller år och du vill visa att det är en stor höjdpunkt för dig.

Nyårsafton likaså, midsommarafton blir ytterligare en högtid som kommer att börja räknas och plötsligt så har du flertalet dagar då din kostym kommer till användning. Det handlar i många fall om en investering för livet. Även män vill - och ska - ibland känna sig lite extra uppklädda.

Fördelar med att skräddarsy en kostym

Skillnaden mellan en vanlig kostym - som du köper i en butik - och en skräddarsydd sådan ligger primärt i det uppenbara: våra kroppar ä olika och det kan finnas svårigheter att hitta en modell som verkligen passar.

Även om du väljer att köpa en kostym från ett exklusivt märke så är det troligt att du kommer att få besöka en skräddare för att genomföra vissa korrigeringar gällande exempelvis längd på byxbenen eller för att lägga upp ärmarna på kavajen lite. Detta kan medföra - även om skräddaren är skicklig - att kostymen tappar viss form och att den ser billig ut; trots att den alltså kostade mycket pengar att köpa.

Väljer du att skräddarsy din kostym direkt så anpassas den direkt efter din kropp och där varje del av din kropp tas i beaktning. Är ett ben lite längre än det andra, har du en bredare nacke än genomsnittet eller har du en bröstkorg som sticker ut väldigt mycket? Det blir inga problem då kostymen fullt ut anpassas efter dessa faktorer.

Den håller i längden till ett bra pris

Hållbarhet och pris är en fråga som många har. Dessa två hör ihop på många sätt. Ju exklusivare material du väljer - desto högre blir priset. Generellt sett så kostar dock en skräddarsydd kostym betydligt mindre än vad många på förhand tror.

En viktig sak gällande hållbarhet och livslängd är följande: den kostym som sys upp av skräddare håller längre. Detta då den är anpassad efter din kropp och efter dina rörelser. Den kommer alltså inte att nötas ut i exempelvis grenen på samma sätt som många andra kostymer gör.

Och, kanske det allra viktigaste: du bestämmer själv hur din kostym ska se ut. Vilka slag vill du ha på kavajen, vilken knäppning passar dig och vilken färg - eller mönster - kommer att göra sig mot hur du ser ut? Du bestämmer - din skräddare följer dina önskemål.

Via sidan http://www.skräddarsyddkostym.se kan du köpa en skräddarsydd kostym.

← Äldre inlägg