Barn i skilsmässa – hur löser man högtiderna?

Att kärleken tar slut innebär inte att man inte kan fortsätta att umgås och respektera varandra. I synnerhet gäller detta om man har barn och just vid högtider så är detta viktigare än någonsin. En skilsmässa kan för barn upplevas som ett extremt hårt slag och det kan ge själsliga ärr – särskilt vid en vårdnadstvist – som sitter kvar genom resten av livet.

Här är samtal viktigt och som förälder så måste man lägga märke till varningssignalerna. Verkar ditt barn mer introvert och blygt efter er separation eller skilsmässa så bör ni boka in en tid hos BUP eller hos en barnpsykolog för att gå till grunden med vad förändringen beror på. Vid en uppslitande vårdnadstvist så är ett sådant möte- möten nästan ett måste.

Men; de flesta separationer och skilsmässor sker fredligt och där man som förälder kan se till det viktigaste – att barnen även fortsatt mår så bra som möjligt och får både kärlek och närhet; med skillnaden att detta kommer från två olika hushåll snarare än ett gemensamt sådant. Högtider är det svåra att lösa. Hur firar man exempelvis jul efter en skilsmässa och hur gör man vid födelsedagar? Det finns inga regler – tyvärr.

Däremot så finns det några tips som kan underlätta. Innan vi ger dessa så ska vi återigen trycka på samtalet och denna gång er föräldrar emellan; te er tiden och gå igenom hur ni vill ha det – hur era förväntningar ser ut och hur ni känner inför dessa speciella dagar. Låt inte ert barn komma i kläm bara för att ni inte längre älskar varandra. Era behov kommer, sedan den dagen ni fick barn, i andra hand.

  • Dela upp: vilka högtider vill du att barnet ska fira med dig? Gå igenom och lägg upp ett schema. Julen behöver inte spenderas enbart hos den ena heller; här kan man dela upp dagen/helgen istället. Försök att göra tvärtom nästa år om ni känner att någon av er inte blev nöjd med upplägget.
  • Samsas: Det bästa är naturligtvis om ni även fortsatt kan umgås och fira tillsammans. Svårt, naturligtvis – men speciellt för små barn så kan det vara väldigt trevligt att se er båda sitta tillsammans igen.
  • Jäklas inte. Om ni har det svårt och om ni har samarbetssvårigheter – försök att vara den större människan. Lämna på utsatt tid, hämta på samma sätt – håll en god min och försök att uppföra er vuxet.

För barn som upplever problem i samband med sina föräldrars skilsmässa så rekommenderas att man ringer till exempelvis BRIS – Barnens Rätt i Samhället – och redogör sin situation där och därefter får råd kring hur man kan gå vidare. Även föräldrar kan med fördel ringa till samma organisation.

 

Nummer till BRIS för barn under 18 år: 116 111

Nummer till BRIS för vuxna: 077 150 50 50

För juridisk rådgivning kan vi rekommendera sidan www.vårdnadstvist.nu.