Halloween – så gör du med dina barn

I slutet av oktober så har en ny högtid att börja firas i Sverige – en högtid som möts med viss skepsis hos en äldre generation. Vi talar naturligtvis om Halloween och att denna tradition är ny är en sanning med viss modifikation. Man firar nämligen över hela världen – i synnerhet i USA är Halloween oerhört stort – och som fenomen så har vi svenskar varit väl medvetna om traditionen i fråga. Men; vi började inte omfamna den förrän sent 10-tal och det är först under senare år som den blivit den höjdpunkt som den idag räknas som. För – det är verkligen en höjdpunkt och det tycker vi att den äldre generationen ska acceptera.

För barn så är Halloween verkligen någonting spännande, roligt och häftigt. Man får klä ut sig, man får knacka dörr och man får äta en massa godis. Trick or treat, bus eller godis – det är helt enkelt ord som vi äldre får lära oss att de kommer då vi öppnar dörren i slutet av oktober. Gör vi inte det, ja då får vi räkna med att en hel del bus kommer att drabba oss och våra bostäder...

Halloween – några tips för en roligare kväll

Vad ska man då dom förälder tänka på gällande halloween? Vi tänkte komma med några handfasta tips som garanterat ger en lite festligare kväll – för både barn och vuxna.

 

  • Köp kostymer i god tid. Ditt barn kommer att vilja klä ut sig – det är trots allt det Halloween till stor del handlar om – och här behöver det inte vara något läskigt. Nej, det finns halloween-kostymer för de flesta smaker och en grundregel är att du försöker hitta en sådan tidig. Det går att beställa på internet och sätt dig gärna med sitt barn och gå igenom sortimentet noggrannt.
  • En pumpa skuren som en dödskalle är något som hör till och de flesta välsorterade affärer brukar ta in ett stort lager. Hur du skär? Det finns fina instruktioner på internet och vårt råd utöver att följa dessa är att du köper några extra pumpor. Det är svårt att få till snitsen.
  • Följ med. Att släppa ut sitt barn vind för våg i kvarteret för att knacka dörr hos främlingar kan vara oerhört svårt. Du kan följa med och det rekommenderas verkligen. Gå bredvid – utklädd du med såklart – eller några meter bakom (om ditt barn har sina kompisar med sig).
  • Blodiga ljus och andra läskiga saker. De hör Halloween till och just ljusen är lätta att göra. Smält ett rött ljus och låt sterarinet droppa över några vita ljus – klart! Tänk dock på att hålla ”läskigheterna” på en lämplig nivå om dina barn är alltför små. Mardrömmar och annat kan sitta kvar länge.