Födelsedagar och barn – hur ska man tänka?

Ju äldre man blir, desto mer oväsentlig blir födelsedagen. I många fall så blir det också rent av en ångestfylld dag – ännu ett år har passerat – och många väljer därför att inte fira överhuvudtaget. Ett grattis från den närmaste familjen, möjligen en tårtbit och en kopp kaffe – sedan räcker det.

För ett barn dock, där är en födelsedag en stor händelse och det är en dag där varje barn får en chans att stå i centrum. Något som man som förälder bör bejaka och uppmuntra. Kort och gott – gör ditt/dina barns födelsedagar till någonting utöver det vanliga. Frågan är bara hur? Vi tänkte komma med några tips som kan vara värda att överväga och vi gör det i små punkter:

 

  • Börja med fika på säng och en liten present; självklart ackompanjerad av sång.
  • Inred bostaden efter ett tema. Ditt barn kanske gillar någon speciell sagofigur eller någon speciell typ av leksak? De finns ett stort utbud av festliga detaljer hos olika leksaksaffärer där allt från girlanger, dekorationer, maskeradkläder, konfetti  och ballonger finns i sortimentet. Lätt att beställa, ofta snabb frakt och dessutom till förmånliga priser.
  • Lekland? Varför inte! det roliga med att boka in en födelsedagsfest på ett lekland är att ni får en chans att lära känna barnens föräldrar lite på tu man hand också. Priset brukar inte vara så extremt dyrt och här kan ni exempelvis skriva i inbjudningskorten att en viss summa ska swishas över eller sättas in på ett konto. Överlag så tycker vi att – och det här ska vi återkomma till senare – att barn idag rör sig för lite. Barngymnastik och olika idrotter har tyvärr blivit ersatta av andra mer stillasittande aktiviter och här tycker vi att ett lekland fyller en stor funktion (något som gör att vi även rekommenderar besök vid andra dagar än födelsedagar)
  • Mat och tårta. Då vi ändå är inne på mer professionell hjälp i form av lekland så kan vi gällande mat och tårta tipsa om catering; i synnerhet om barnet i fråga är lite äldre och där kompisarna brukar ha en lite mer kräsen gom. Catering är relativt billigt och det går numera att skräddarsy tjänsten på ett bättre sätt än vad som förr var fallet.
  • Får alla vara med? Många barn lever idag under stor press, många har familjeförhållanden som inte är de bästa – vi har vårdnadstvister, vi har missbruk och vi har exempelvis uppslitande skilsmässor som tydliga exempel på sådana förhållanden. Här måste man inkludera och man måste som förälder verkligen se till att alla får vara med på tåget. Ska du anordna ett större barnkalas så får du också se till att alla i ditt barns klass är välkomna.

 

Lekar för ett barnkalas

Vi nämnde ovan fördelarna med att anordna ett barnkalas på ett lekland och där kommer lekandet per automatik. Men, det finns naturligtvis möjlighet till lek även i hemmet – alla har inte närheten till ett lekland och alla har inte de ekonomiska förutsättningarna för det – och vi tänkte gå igenom lite kring vilka lekar som brukar passa på ett barnkalas. Rekommenderas är att man försöker hålla sig utomhus i den mån vädret tillåter, som vi sa – rörelse hos barn idag är ofta en bristvara och här kan man ge en hjälpande hand och knuff i rätt riktning.

 

  • Fiskdamm. För de yngsta barnen så är klassiker fiskdamm en uppskattad lek. Köp gärna en unik fiskdamm i leksaksaffären eller – om du har den fallenheten – sy en egen. Tänk på att inte lägga för mycket godis i påsarna. Det kommer att vara nog med socker i omlopp ändå (tårta, saft och läsk) och en frukt fungerar utmärkt.
  • Kurragömma. Jodå, den här klassikern håller fortfarande och här kan även ni vuxna vara med. Hitta ert inre barn igen och känn spänningen i att hitta det där perfekta gömstället.
  • Spökboll. Allt som krävs är en mjuk boll och en yta för de båda lagen (minst tre på varje) att röra sig på – tänk storleken av en basketplan ungefär. Reglerna? Släng in bollen och låt barnen bränna ut varandra genom att kasta den på varandras kroppar. Händer och huvud räknas som en frizon och här gäller både taktik och snabbhet. En utmaning är att addera ytterligare någon/några bollar och träna barnens motorik på ett bättre sätt!