Vänd er till en barnpsykolog

”Alla lyckliga familjer liknar varandra, men den olyckliga familjen är olyckligt på sitt eget lilla sätt” Att Leo Tolstoj skrev detta redan år 1877 och i boken Anna Karenina är något som vi idag kan dra lärdom av och använda oss i vår egen tid och i vårt samhälle. För; finns egentligen den lyckliga familjen och är alla så perfekta som de utåt sett verkar?

Vi anser att det i varje familj finns större- och mindre problem och att det således inte finns någon perfekt familj. Här ska vi tillägga att det måste finnas ett visst mått av friktion också; det är något som leder oss framåt och som får en familj att utvecklas. Naturligtvis så kan en familj vara lycklig – de flesta sådana är i grund och botten det.

Men, vi menar att det till mångt och mycket handlar om att dagens samhälle sätter stor press på oss och att vi lättare än förr jämför oss med andra. Det är lätt att skapa sig en bild av en annan familj baserat på sociala medier. Vi vet hur det kan se ut – en uppdatering om en underbar middag/frukost på sängen/ en överraskningspresent eller en bild från en solig strand i Thailand där hela familjen står samlad. Lycka utåt som kan få andra att ifrågasätta sin egen lycka och vårt råd här är följande: gör inte det, jämför er inte med andra – er familj är unik.

En barnpsykolog lyssnar och ger råd

Däremot så finns det ofta ett behov av hjälp som alla skulle kunna må bra av att ta och vårt råd är att man anlitar en barnpsykolog. Många tänker i samband med att ordet barnpsykolog att det hela handlar om att man stämplar ut om förälder, ger upp och kapitulerar.

Så är det inte. En barnpsykolog och ett besök hos en sådan öppnar ofta upp en familj, ger den energi och det kan mycket väl vara de små frågorna som diskuteras och som leder till ökad förståelse och mer kärlek.

Kort och gott, man sätter sig ned som en familj och man får en chans att – utan störning från mobiler, från datorer och från andra störande element – samtala och ventilera kring sitt barn, sin vardag och man får en person som verkligen lyssnar på vad man har att säga. En barnpsykolog och de råd man kan få från en sådan ska verkligen inte underskattas i jakten på lycka.

Om ni vill komma i kontakt med en barnpsykolog så kan vi rekommendera en bra mottagning.

19 Jun 2017