Vad händer om ett barn slår ut en tand?

Barn lär sig genom övning och genom att tänja på gränserna. En stor del av den motoriska utvecklingen och de framsteg som görs där handlar om lek. Ett barn utvecklas genom att springa, hoppa, klättra och i övrigt aktivera sig själv. Som förälder så innebär detta en balansgång. Å ena sidan så ser man att barnet mår bra av att leka och vara aktiv, å andra sidan så vill man inte se att barnet gör sig illa.

Något som är oundvikligt. Det hör till att skrubbsår och andra mindre blessyrer kommer att synas på kroppen. Att vara förälder handlar om att släppa på taget lite också då man inte kan vara med överallt och hela tiden - du kan inte springa omkring som en slags mänsklig kudde på lekplatsen.

Ibland så händer det dock olyckor som är allvarligare. Arm- och benbrott är inte ovanliga och heller inte - tyvärr - tandskador. Det senare är värre sett till att tänderna, som alla vet, inte läker sig själva och att man bara får en uppsättning som man ska klara sig på resten av livet.

Har man tur i oturen så handlar det om att barnet slår ut en mjölktand. Då är lösningen lite lättare sett till att det kommer att växa ut en ny permanent tand och att en tandläkare ofta enbart ser till att läkeprocessen blir bra och att den nya tanden inte blir skadad eller växer snett. Handlar det om en vuxentand dock, då blir resan lite värre för barnet.

Är tandimplantat ett alternativ för barn?

Om ditt barn slår ut en tand så kan du som förälder drabbas av panik. Här gäller det att försöka hålla tungan rätt i munnen, hitta andningen och tänka mer rationellt. I många fall så kan nämligen en tand räddas och sättas på plats igen.

Nyckelordet är vätska. Du måste se till att A) kontakta en tandläkare direkt - det finns akuttider på de flesta mottagningar och B) förvara tanden korrekt. Du kan dels försöka sätta den på plats på egen hand. Då bör du se till att hålla i den del som inte är skadad. Dels kan du lägga tanden i ett glas mjölk, i en mugg med vatten eller i koksaltlösning. Ditt barn kan även ha den liggande under sin tunga tills dess att ni kommer fram till tandläkaren. Oavsett, vätska är nyckeln till att rädda tanden i fråga.

Om det inte skulle fungera? För dig som vuxen så skulle ett alternativ vara att operera in tandimplantat. Det är ofta den bästa lösningen då ett tandimplantat har alla möjligheter att välkomnas av kroppen och förvandlas till en permanent tand - detta då man använder ämnet titan och borrar fast skruvar i käkbenet. Ett tandimplantat ser dessutom uts om en vanlig tand då kronorna tillverkas med de ordinarie tänderna som mall - färg, form och storleksmässigt. Ett perfekt alternativ - för en vuxen.

För ett barn så är det dessvärre inte ett bra alternativ. Slår ditt barn ut en tand och ni ilar till en tandläkare i Stockholm så kommer denne att föreslå andra alternativ än ett tandimplantat. Åtminstone till en början - på sikt kan en sådan operation genomföras.

Barnets käke och tänder växer

Förklaringen är relativt enkel att förstå då det kommer till tandimplantat kontra barn. Som med alla andra kroppsdelar så växer även käken och detsamma gäller tänderna hos barnet.

En tand kan flytta sig i sidled allt eftersom och där krävs det ett visst svängrum som kroppen normalt skapar naturligt. Ett tandimplantat sitter fast; det är en skruv som sitter som berget och det kan leda till att de andra tänderna inte kan röra sig som de ska.

Där ett tandimplantat blir en bra lösning för en vuxen och färdigutvecklad person så kan det vara i vägen för ett barn. Där finns andra lösningar som fungerar bättre och som går att använda till dess att full utveckling skett rent fysiskt. Där och då kan man välja att operera in tandimplantat.

Läs mer om tandimplantat här.

29 May 2018