Tänk på detta om ni ska ha barn

Om man ställs inför den underbara nyheten att man ska få barn tillsammans med sin partner så finns det några saker som man bör ta om hand. Först och främst här; ta er tid att verkligen njuta av denna nyhet och se till att dessa nio månader förvandlas till något speciellt – för er båda. Att sätta ett barn till livet är väl egentligen det finaste och bästa som finns så det gäller att njuta av denna undebara tid.

Dock; det finns vissa saker av det mer praktiska hållet som man ska se till att ombesörja och några av dessa kan med lätthet passa på att sköta under de nio månader som förlöper innan barnet är fött. Vi listar några detaljer nedan så blir de enklare att följa. Kom ihåg här att detta inte är någon sorts bibel som måste genomföras; allas liv ser annorlunda ut och det finns verkligen ingen exakt vetenskap kring hur man på bästa sätt uppfostrar ett barn. Tipsen nedan ska alltså ses som en liten nyckel att följa om man känner sig osäker.

  • Ensam vårdnad. Lever ni i ett samboförhållande så kommer modern per automatik at få ensam vårdnad om barnet. Detta kan ni ändra genom att skicka in en ansökan om att få delad vårdnad. Är ni gifta så har inte modern ensam vårdnad och där behöver ni således inte skicka några ansökningar för att ändra ensam vårdnad till en gemensam sådan – där är detta redan klart. Att ändra från ensam vårdnad till gemensam som sambo kan vara bra då ni därigenom har lika stort ansvar över barnet.
  • Öppna direkt ett sparande. Det här kan vara ett väldigt bra sätt att trygga ert barns framtid. Öppna ett kontor – ett låst sådant – dit ni för över några hundralappar i månaden. Många bäckar små...
  • Se över ert boende. Bor ni trångt så kanske det redan nu kan vara läge att börja se er om efter något nytt. I större städer där priserna är väldigt höga så kanske detta inte är en möjlighet att genomföra direkt; dock ska man som tröst säga att de första åren inte ställer några större krav på yta för ett barn.
  • Gör upp om mamma- och pappaledighet och kontakta därefter era jobb samt Försäkringskassan om hur ni vill h adet. Försök att komma överens om att ni tar lika mycket var; de första åren av ett barns liv är speciella och kommer aldrig åter. Karriär och pengar hinner ni alltid jobba ikapp senare.
  • Dagiskö. Ställer ert barn i en sådan så att ni vet att det kommer in då det börjar dra ihop sig. Detsamma kan här tilläggas för föräldrar boende i Stockholm – anmäl ert barn till bostadskö direkt och skaffa barnet ett något bättre läge gällande bostad i framtiden.
12 Jul 2017