Svårt att hinna med allt i vardagen?

Frågan i rubriken kan med fördel ställas till alla barnfamiljer i Sverige. Det är nämligen dessa som i störst utsträckning har svårt att få vardagen att gå ihop – speciellt om det handlar om två stycken vuxna som båda arbetar heltid. Här ska alltså en karriär kombineras med allt som hör småbarnsåren till – hämtning – och lämning på förskola, skjuts till träningar, läggning, matlagning, handling och så vidare. Till detta ska man ha egentid, man ska hinna träna, man ska hinna träffa vänner och familj och man ska hinna sköta sitt hem med allt vad det innebär.

Det senare är ofta det som får stryka på foten. Man hinner kanske inte städa i den mån man skulle vilja, man kanske får tvätta mer sällan och man kanske får köpa att diskmaskinen inte körs i samma omfattning som den en gång gjorde. Eller också så väljer man att inte köpa det; något som för oss till det område – och den tjänst – vi ska titta närmare på här: hemstädning i professionell regi.

Många familjer idag har svårt att få vardagen att gå ihop. Hemstädning blir nödvändigt då man genom den tjänsten köper sig extra tid som får hela livspusslet att fungera. Särskilt dyrt är det heller inte, med tanke på rut-avdraget.

Vi kan säga att du tillhör en familj i Malmö där du och din partner har två stycken barn och bor i en villa. Ni – liksom många andra – upplever den kvävande stress av otillräcklighet som vi beskrev ovan. hur ni än försöker, hur väl ni än planerar era dagar så räcker inte tiden till. Det är här professionell hemstädning kan fungera som en räddande ängel och köpa er den extra tid som ni behöver.

Vad innebär då hemstädning? Det handlar om en tjänst där ni – tillsammans med städföretaget ni anlitar i Malmö – kommer överens om hur ofta, när och hur är villa ska städas. I många fall så löser man ett abonnemang som sträcker sig över kanske ett halvår och där man på en given dag varje vecka (eller hur ofta man vill) får hemmet städat. Hemstädning är, helt enkelt, en smart lösning på ett ganska stort problem som många familjer har idag och det viktigaste är: det är heller inte alltför kostsamt.

Hemstädning faller in under Rut-avdraget

Rut-avdraget är de flesta bekanta med och rent konkret så innebär det att du vid exempelvis då hemstädning kan dra av 50% av den totala arbetskostnaden på din deklaration. Det som ofta är skönt med detta är att beloppet redan är draget på fakturan och att du, i och med det, slipper en massa krångligt pappersarbete.

Taket för RUT har kommit att sänkas; tidigare så låg det på 50.000 kronor per år och person –  idag gäller halva den summan. Man ska dock veta att det är en vettig korrigering då 50.000 kronor var lite väl högt. 25.000 kronor räcker väldigt långt och om man dessutom är två stycken vuxna i en familj så har man ett gemensamt tak på 50.000 kronor att använda på hemstädning och/eller andra tjänster som räknas som hushållsnära sådana.

Moraliska betänkligheter får många att avstå hemstädning

En förlegad syn på professionell hemstädning får ofta, tyvärr, diktera villkoren. Många avstår nämligen – trots ett uppenbart behov – att använda tjänsten då man är rädda för vad andra ska tycka och tänka. Det handlar inte om att man utnyttjar människor.

Tvärtom – Rut-avdraget skapar enormt många jobb och är en drivande kraft i hela den svenska ekonomin.

Du kan dock göra val som gynnar de seriösa aktörerna på marknaden. Det finns – som inom alla branscher – bra och dåliga företag. Välj ett företag som har schyssta villkor och som erbjuder kollektivavtal. Det kanske kostar några kronor mer, men det borgar för kvalitet och för betydligt bättre villkor för den person som städar ditt hem i Malmö.

13 Mar 2018