Så lär du barnen goda vanor

Alla som har barn vet att barn inte gör som man säger, men däremot (tyvärr) som man själv gör. Säger du till ett barn att borsta tänderna, men själv hoppar över det, kommer barnen också att vilja hoppa över tandborstningen på kvällen. Borstar du själv tänderna på dig själv varje gång som du ber barnet borsta sina tänder och ni gör det tillsammans, kommer barnet att få in en vana att alltid borsta tänderna innan hon eller han ska sova. På samma sätt är det på morgonen. Om du som är vuxen borstar tänderna innan jobbet, kommer barnet att lära sig att borsta tänderna innan dagis eller skola. Det gäller att lära barnen goda vanor från början.

Barn härmar oss vuxna

Barn är som små apor på ett gott sätt. De är nya när de föds, de vet inget om världen eller om sig själva eller om ngåon annan. De tittar på dig, du är deras idol ända från början. De ser när du klär på dig, när du rakar dig, när du sminkar dig, när du är glas och när du är arg eller ledsen, och de kommer att göra som du gör. De härmar ditt tal, de ser när du formar orden och formar sin mun på samma sätt. De pratar sedan som du gör. Till och med när du skrattar, tittar de på dig och skrattar på samma sätt. Ser de dig ta fram verktyg och spikar i en spik, kommer de att vilja spika in liknande spikar. Ser de dig gå omkring i trädgården vill de också gå med dig i trädgåden. Ser de dig dra upp ogräs, kommer de att vilja göra samma sak som du. Om vi som är vuxna lär oss det, förstår vi hur barnen lära sig goda vanor, eftersom de som sagt gör som vi gör och inte som vi säger.

Lär barnen att regelbundet gå till tandläkaren

Alla barn har gratis tandläkarvård, liksom de får gratis läkar- och sjukvård tills de är över 18 år. Då anses de vara vuxna och föräldrar får då betala för sina stora barn. Att gå med sitt barn till en tandläkare är viktigt, då visar man barnen att det inte är något konstigt att gå till en tandläkare utan det är något väldigt naturligt. För oss som har bil är det att likna vid att lämna in bilen för regelbunden service. På samma sätt är det med våra tänder när vi blir stora. Om barnen lär sig det är det inget konstigt att regelbundet gå till en tandläkare. Läs mer om tandläkare i Solna på: https://www.solnatandläkarna.se.

16 Sep 2018