Om ditt barn skadar en tand

Högtider innebär en andningspaus i från vardagen för de allra flesta, men för de flesta barn innebär de dessutom ett utrymme för extra mycket lek och skoj. Familjer kommer samman, kusiner och gamla kompisar återförenas och livet blir ett party i några dagar. Då finns såklart ingen tid att sitta och häcka med de vuxna, utan det är full fart som gäller, både inomhus och utomhus. I denna yra är det ju tyvärr inte ovanligt att någon trillar och slår sig. I bästa fall blir det kanske ett blåmärke eller ett skrubbat knä, blir fallet värre kan det sluta med en utslagen eller krossad tand.

Att slå ut eller krossa en tand är såklart traumatiskt för ett barn, det förekommer nästan alltid blod och det gör ofta väldigt ont, även om chocken kan förta en del av smärta inledningsvis.Om ditt barn har slagit ut en tand finns det en del saker du snabbt måste göra

Mjölktand eller vuxentand?

Hur avgör man om barnet har tappat en mjölktand? Jo, roten är vanligtvis betydligt kortare, tanden är väldigt liten och den har dessutom en blå ton som vuxentänder inte har. Titta också i gluggen. Ser du en tand på väg upp vet du att det rör sig om en mjölktand. Om tandköttet och kringliggande tänder inte verkar ha tagit skada behöver du inte göra något mer – barnet har bara tappat en mjölktand.

Om det är en permanent tand ska du först och främst försöka sätta tillbaka den. Det kan verka konstigt, men en tand kan faktiskt växa fast igen om man sätter tillbaka den snabbt. Om tanden inte går att sätta tillbaka bör den hållas fuktig på färden in till tandläkaren. Om den torkar kommer tandnerven inte att överleva. Ha den i ett glas vatten eller, om barnet är större, be barnet att ha tanden i munnen medan ni åker till tandläkaren.

Hitta en tandläkare snabbt

Även om det är helg och det mesta är stängt finns det även här i Solna tandläkare som tar emot akut, och barn prioriteras alltid. Kommer du in till en tandläkare inom ett par timmar finns goda chanser för att tandläkaren kan sätta tillbaka tanden ordentligt och fixera den. Har barnet skadat eller krossat en tand kan tandläkaren ofta åtgärda skadorna direkt. Ibland behövs bedövning och även i riktigt svåra fall, där tandläkaren måste plocka bort bitar av en krossad tand från gom och tandkött, räcker det oftast med en stark lokalbedövning.

Efteråt

När tanden är tillbakasatt växer den fast igen på några veckor. Det räcker oftast med något enstaka tandbesök för att kontrollera att allt ser ut som det ska.

Gick tanden inte att rädda kommer ditt barn i vuxen ålder eller övre tonåren att få ett tandimplantat, som består av en titanskruv som skruvas fast i tandköttet, på vilken man sedan skruvar fast en tandprotes. Protesen ser ut precis som en riktig tand och kommer att sitta livet ut. Men innan ett tandimplantat kan sättas in kommer barnet att få en tillfällig lösning, oftast sker det i form av en plasttand som fästs mot de andra tänderna med en brygga.

 

28 Feb 2018