Måla om i barnrummet

Det finns inget rum som tillåter så pass många genvägar i kurvorna och så pass vida svängar som barnrummet. Det är en plats för lek - och det är en plats som ska uppmuntra till sådan. Du som förälder kan ge ditt barn verktygen som krävs för att utveckla sin fantasi och utveckla sig själv genom att leka.

Många föräldrar gör två fel då det kommer till inredning av ett barnrum. A) man inreder mot övriga delen av bostaden. Håller man en vit färg på väggarna i anslutande rum så vill man att barnrummets ka gå ton i ton mot dessa. En öppen dörr till barnets rum kan innebära en katastrof sett till hur den övriga stilen ser ut.

B) Man inreder för sig själv. Det är lätt att man vill förverkliga sina egna fantasier och göra det barnrum man själv aldrig fick. Visst, det ikoniska omslaget till Joy Divisions debutskiva kanske är snyggt - men inte i ett barnrum, eller hur?

Menas här: det är barnets rum - låt ditt barn vara med och välja färg, mönster och inredning.

Ta hjälp av en målare i Stockholm

Vi säger att du bor i Stockholm och har ett barn som nyss fyllt fyra år. Han har ett rum som sett likadant ut sedan han föddes. Det är bara sängen som ni har bytt ut. Dags för en förändring! Hur ska man då tänka? Det första vi ska säga är lugnande: det behöver inte alls bli så dyrt. I de flesta fall så räcker det med att anlita en målare och måla om. Vi säger att man bör anlita en målare då de tips vi tänkte ge kräver lite finess och extra kunskaper.

Det är naturligtvis möjligt att måla på egen hand också, men då bör du fokusera på att göra ett gediget grundarbete innan för att få bästa resultat. Fuskar du med slipning, spackling och tvätt - ja, då kommer själva målningen inte att bli särskilt lyckad heller.

De tips vi utlovade då? Trenden har tydligt gått från enfärgade barnrum till mer lekfulla sådana. Oberoende av vilka färger du väljer så tänkte vi tipsa om några fräcka mönster. Primär så är det inte färgen du - och ditt barn! - väljer som gör skillnad - det är vilka typer av mönster som kommer att ge näring åt barnets fantasi (och sätta din målare på prov):

  • Höga berg - djupa dalar: Tänk dig en horisont full av berg. Använd den bilden som mall då du förklarar för din målare hur ni vill ha det. För extra effekt: använd olika nyanser. En ljusare grön för de djupa dalarna och en lite mörkare för bergne. Det blir lite 3D över det hela.
  • Bubblor och luftballonger: Det här kan naturligtvis kombineras med ovanstående punkt. Läs Jorden Runt På 80 dagar för ditt barn och låt några luftballonger pryda väggarna. Där åker Phileas Fogg och Jean Passepartout! Ge ditt barn nycklarna till en ny värld.
  • en stjärnhimmel i taket: Kunskap och skönhet i ett. Låt din målare förvandla det vita taket till ett svart sådant - komplett med en avbild av vår gene stjärnhimmel. Barnet kan ligga i sin säng och se upp på stjärnorna. Det blir nästan som att sova utomhus.
  • Silhuetten av Stockholm Globen, Stadshuset, Gröna Lund… Hur många får din målare plats med - och hur pass skicklig är han egentligen?

Mer läsning: måla barnrum.

27 Apr 2018