Lekplatsen som får barnen att utvecklas

En lekplats ska ha mång funktioner men framför allt ska det vara roligt att var där. I många år såg den svenska lekplatsen ungefär likadan ut, rätt mallad med en gungställning, sandlåda, en klätterställning och kanske också en rutschkana. I dag finns tvärtom mängder med olika typer av lekplatser där utrustningen kan se mycket olika ut.

“Barnens hjärnor och kroppar utvecklas ständigt och därför är det viktigt att leken kan bli varierad”

Barn är olika och har som bekant olika behov i olika åldrar. Ett ettåring tycker kanske att sandlådan är roligast där det naturliga kladdbehovet får utlopp medan ett femåring får testa sina vingar bäst i en häftig klätterställning. Barnens hjärnor och kroppar utvecklas ständigt och därför är det viktigt att leken kan bli varierad så som möjligt. 

Viktigt att få klättra och krypa

I dag finns ett stort utbud av lekplatsutrustning som stimulerar barnens behov av att klättra och krypa. När det gäller klätteranläggningar finns allt från naturnära stockar med spindelnät i rep, till vackra vinterpalats och häftiga djungelhyddor med rep och hängbroar emellan. Kätteranläggningar finns i många olika storlekar och kan ofta byggas på eftersom behovet ökar. De här anläggningarna är ofta smart utformade så att de minsta barnen, som ännu inte kan klättra högt själva i rep, får stimulans av att krypa genom tunnlar. Senare kan de ta sig upp till lägre nivåer av klättring där de kan få åka i en liten rutschkana. Det räcker långt i början att om och om igen ta sig upp genom att klättra för att sedan åka ner. Med tiden klarar både hjärnan och barnens händer av att utmana sig upp på högre höjder. 

Utmaningar med säkerhet

För de äldre barnen är det naturligtvis en kick att kunna klättra högt och klara mer än de yngsta. Att våga klättra lite högre än förra gången gör att självförtroendet växer och då blir så klart leken roligare. Lek hjälper oss människor att utvecklas, därför är det viktigt att en lekplats har utrustning som passar barn i olika åldrar. Därför är det roligt att se att det i dag finns många utformningar på klätteranläggningar. I en lekpark kan det både finnas ett skepp med master och repstegar, ett slott med höga tinnar och torn och mer futuristiskt formade ställningar med klätterväggar.

Balans och samspel utvecklas

Leken har många funktioner. Dels får barnen lära sig mer om sin egen kropp, vad den klarar av och hur den utvecklas från dag till dag. Att leka och röra på sig är helt naturligt och tyvärr något många barn för lite i dag. Lekplatsen är viktig för att bjuda in barn till den livsviktiga rörelsen, men förutom det rent fysiska är lekplatsen också en viktig plats för att öva på samspel. Det börjar redan i sandlådan bland de minsta barnen som får lära sig att respektera sina egna och andra gränser. Hur nära vill man sitta ett annat barn? Är man beredd att låna ut sin spade om man själv får låna en hink? Barn som tidigt lär sig att samspela med andra på lekplatsen har naturligtvis ett försprång när det är dags att skolas in på förskola och dagis. Här kan du läsa mer om lekplatsutrustningar på: https://www.lekplatsutrustning.com.

14 Jan 2019