Låt barnen leka ute

Barn älskar att leka ute oavsett årstid. Man hör barnens skratt lång väg där de är ute i det fria och leker. Många barn tycker det är kul att bara vara ute och upptäcka djur och natur i parken eller i skogen. Lekparker är mycket populärt att leka i för barn i olika åldrar. Rutchkanor, klätterställningar, sandlådor, gungor är rena himmelriket för barnen.

Digital lek

I dagens digitala samhälle är det mycket debatt om skärmtid och att barnen ägnar alldeles för mycket tid framför olika skärmar i tid och otid. Det är både roligt och lärorikt för barn att ägna tid med att leka med digitala appar och spel. Det kan också vara ett sätt för barnet att koppla och vila efter en stojig dag på skola eller förskola. Det är när det tar tid från övrig lek och aktiviteter som det inte är nyttigt. Föräldrarna har ansvar att det inte läggs för mycket tid framför skärmen.

Utelek

Frisk luft är nödvändig för alla levande varelser på vår planet. Det ger lust och glädje för kropp och själ. Självklart gäller det även våra barn. Att få vara ute i det fria ibland är något alla barn uppskattar och mår bra av. Vem minns inte när man var barn och var ute och sprang i det nyklippta gräset? Eller cyklade med kompisarna på äventyr utan föräldrarnas vetskap. 

Barn älskar lekplatser

Lekplatsen var en annan populär plats att leka på. I alla bostadsområden värda namnet så finns det så finns det ett flertal lekplatser av olika storlek. Dessa ploppade upp överallt till barnens ftora förtjusning. Där finns det något för att alla smaker. Sandlådan finns för de allra minsta där de kunde sitta i timmar och gräva i sanden. För de lite större finns klätterställningar, gungor och rutchkanor.

Moderna lekplatser

Många företag inom t ex trädgårdsanläggning har specialiserat sig på att bygga lekplatser av olika slag. För privatpersoner, skolor, förskolor och fritidsgårdar finns det möjlighet att skräddarsy en passande lekplats. Det har hänt en del med lekplatserna sedan vi var små. Då var det en sandlåda och ett par gungor av bildäck på sin höjd.

Numera finns det stora och säkra lekplatser med allt man kan tänka sig. Stora och härliga klätterställningar som barnen nästan kan försvinna i. Man har också insett att säkerheten är viktigre än man tidigare gjorde. Det finns studsmattor, snurrande karuseller och gungor som flera barn kan gunga i samtidigt. Helt enkelt allt mellan himmel och jord.

31 Jul 2019