Kan du få ditt barn att inse värdet av friska tänder?

Som förälder så handlar en stor del av vardagen om att lära sitt barn vikten av goda vanor. Det kan handla om allt från hur man sköter sig, att man lär sig att tacka för maten, hur man klär sig, hur man äter mat med bestick till hur man ska tvätta sig, varför man ska borsta tänder och hur man går på pottan i syfte att bli blöjfri. Kort sagt - ju yngre barnet är, desto mer måste man vara beredd på att arbeta, nöta in och upprepa som förälder.

Framförallt en sak i det vi ovan nämnde skapar ofta problem och konflikter. Tandborstningen. Få barn godtar tandborstningen direkt och där kan det handla om en daglig kamp både under morgonen och kvällen. En kamp som man inte har råd att förlora som förälder och där man måste vara bestämd. Något som tyvärr är lättare sagt än gjort.

Det vi kan säga gällande tandborstning är följande: ju tidigare du kan skapa rutiner och lära ditt barn vikten av rena, friska tänder - desto större chans får barnet också att ha sådana genom hela livet.

Så kan du göra för att underlätta

Vi tänkte ge några tips kring hur du kan tänka för att nå målen och där tandborstningen blir en självklar del av era dagliga rutiner.

  • Borsta själv: Visa ditt barn att även du borstar tänderna. Barn gör inte som man säger, de gör som man gör. Troligt är därför att din egen inställning till tandborstning kommer att spela en större roll än vad du tror. Föregå med gott exempel. Ett tips är att du låter ditt barn hjälpa dig att borsta tänderna och att du därefter får hjälpa barnet. Avsluta med att skölja munnen och spotta i handfatet (det brukar vara det roligaste).
  • Vem bor i munnen och andra lekar: Vad brukar fungera bäst för att få ditt barn att göra som du vill - handlar det om att rya, skälla och tjata eller om att, genom lek, “lura” barnet? Det senare är alltid gångbart. Konkretiserat så kan du exempelvis låtsas att varje tand i ditt barns mun är hemvistelsen för en tomte och att du måste göra rent bostaden i fråga. Du kan även sjunga sånger och leka på andra sätt. Låt barnet tycka att tandborstningen är spännande, roligt och intressant. Bjud på dig själv!
  • Muta: Det kommer en tid då de första tänderna lossnar och det kan vara skrämmande för barnet. Här kommer den gamla tandfén in i bilden. Lägg tanden i ett glas vatten och låt barnet somna. Smyg in och stoppa ner en tiokrona i glaset och plocka bort tanden. Vips så finns det en ekonomisk vinst i sammanhanget också. Den här metoden fungerar överallt och i alla lägen.
  • Tandläkare: Första besöket hos en tandläkare kan även det vara extremt skrämmande. Tyvärr kan det även göra att alla framtida besök hos samma tandläkare leder till stora problem. Vi är känsliga i munnen, vi har mycket nerver och det är obekvämt att ha någon okänd person som rotar omkring i munnen. Det tycker alla. Bor du i exempelvis Bromma så har du dock ett bättre val att göra som förälder. Detta då du inte är bunden till samma tandläkare på samma solklara sätt som om du bott i en mindre stad. Dra nytta av konkurrensen och se till att undersöka vilka tandläkare som finns - både i Bromma och i andra delar av Stockholm. Ditt barn kanske mår bättre av att besöka en renodlad barntandläkare? Se över alternativen. Vi kan tips om https://www.tandläkarebromma.nu.
  • Förbered: På tal om tandläkare - är ditt barn redo rent mentalt och förberett inför besöket? Många föräldrar packar in barnet i bilen och åker till tandläkaren för den första behandlingen utan att ens ha nämnt vad det handlar om. Det är klart att det blir en chock. Det finns många böcker som behandlar ämnet och där barnet får en ökad förståelse kring vad en tandläkare gör (och varför det är nödvändigt att besöka denne). Låna några böcker, tala om vad som väntar och berätta för ditt barn att alla - även du - måste gå till en tandläkare någon gång varje år. Gör du det inte själv, ja, då är det också hög tid att börja. Föregå med gott exempel.
2 Oct 2018