Hemstädning och RUT-tjänster alltmer populärt i Uppsala

Uppsalaborna har blivit flitigare på att anlita hushållsnära tjänster, rapporterar Upsala Nya Tidning. Inte så konstigt när man tänker efter. Uppsala är en snabbt växande stad där människor jobbar mycket och har svårt att få tid över till hushållssysslor som städning, snöskottning och trädgårdsarbete. Även barnpassning räknas som en hushållsnära tjänst, och det är inte ovanligt bland småbarnsföräldrar i Uppsala att ta hjälp med hämtning och lämning på dagis och skola när tiden inte räcker till.

Städning för att få vardagen att gå ihop

Många i Uppsala arbetar inom den akademiska sektorn eller inom byggindustrin och omsorgen. Det är arbeten som är tidsödande och med varierande arbetstider. Det är så klart svårt för ett par med ett eller flera barn där båda jobbar heltid att få dagarna att gå ihop. Hämtning och lämning, middagsinköp, matlagning och disk tar det mesta av tiden. Att sedan efter att barnen nattats ta itu med städningen kan kännas näst intill oöverstigligt. Många väljer att koppla av en stund i soffan i stället, och städningen får vänta.

Städning är en hälsofråga

I längden mår varken en bostad eller människorna i den bra av det inte städas. Det är klart att lite damm i hörnen inte är så farligt, men ju smutsigare och stökigare en lägenhet blir, desto större risk finns det att barnen utvecklar allergier eller får i sig av ohälsosamma ämnen. Även för vuxna finns det risker med att bo i en smutsig miljö. Själva bostaden slits så klart dessutom av att inte golven och väggarna rengörs, eller att avloppen hålls rena. I längden är det kort sagt inte hållbart att skippa städningen.

Allt fler har råd

Så det är inte så konstigt att efterfrågan på hemstädning ökar i Uppsala. Att en gång i veckan få hjälp med städningen av professionella städare, och komma hem till en ren och fräsch lägenhet, är en väldigt skön känsla. Att det med RUT-avdraget sällan blir särskilt dyrt har så klart också bidragit till att hemstädning blivit en möjlighet även för mindre bemedlade hushåll. RUT-avdraget tar städfirman hand om, och den summan är redan avdragen när du får fakturan.  

I ett hem med två vuxna heltidsarbetande kan man i regel avvara ett par tusen i månaden till hemstädning, och den tid man får över kan ägnas åt fritidsaktiviteter, umgänge med familjen eller bara avkoppling. I en kulturstad som Uppsala finns det alltid saker som lockar, och att kunna välja att se en teaterföreställning i stället för att putsa fönstren är för många ett bra mått på livskvalitet.

Att hitta hjälp med hemstädning i Uppsala

Den som vill anlita hjälp med hemstädning i Uppsala har många städfirmor att välja mellan, så det kan vara bra att vara lite petig. Man bör alltid välja en städforma som fått goda omdömen från tidigare kunder och som uttryckligen skriver på sin hemsida att de innehar alla nödvändiga tillstånd för att bedriva städverksamhet. Du kan också gärna dubbelkolla att detta verkligen stämmer. Se också till att du får veta det exakta priset för städningen och att inga dolda kostnader tillkommer. Vanligen betalas ett abonnemang på hemstädning en gång i månaden, oavsett hur ofta det städas. Eller så tar ni bara hjälp med städningen när det verkligen behövs.

Se även till att välja en lite större städfirma, som kan garantera att du får en och samma städare vid varje tillfälle. På så sätt skapas förtroende och trygghet och det känns lite lugnare att ha en städare i hemmet när ni inte är hemma.

30 Oct 2018