Förbered för barnkalaset

Ju äldre man blir desto mindre viktig blir födelsedagen. Från att ha varit den viktigaste dagen i livet så förvandlas den successivt till ett ok - man blir äldre, man blir tröttare och varje födelsedag blir ytterligare ett hack i kalendern. Det som en gång betydde något tappar, helt enkelt, sin relevans.

Här kan det vara bra att minnas hur det var. Visst kommer du ihåg hur speciella dina egna födelsedagar faktiskt var? Visst minns du de tassande stegen utanför dörren till ditt rum visst minst du hur mamma och pappa stod och förberedde tårtan, saften och gjorde i ordning ett paket innan de kom in och började sjunga Ja Må Han Leva? Visst kommer du väl ihåg hur dina kompisar kom hem till dig och hur ni lekte, åt tårta och all uppmärksamhet låg på dig? Härligt, eller hur?

Det kanske är så att det är din tur att arrangera barnkalaset nu? Det kanske är du och din partner som måste kliva upp i ottan och ordna i köket för att “överraska” ert barn med lite frukost på säng? I så fall tänkte vi ge några handfasta tips kring hur ni bäst lyckas - i synnerhet då det gäller barnkalaset. Det är nämligen inte bara att bjuda in alla kompisar, bjuda på lite tårta och tro att allting per automatik ska bli bra. Tro man det - ja, då finns det stor risk att kalaset i fråga inte lever upp till de högt ställda förväntningar ditt barn har. Låt oss titta på några, enligt oss, avgörande punkter för ett lyckat barnkalas:

  • Sittplatser. Det är viktigt att alla barn får en plats att sitta och att ingen känner sig utanför. Hur får man plats med alla - vi har ju bara ett bord och ett begränsat antal stolar? även om man kanske lånat föreningslokalen så kan det begränsade utrymmet ändå ställa till det. Vår lösning? Hyr barnbord och barnstolar. Dessa tar mindre plats och det ger alla en chans att få sitta ned. Dessutom så kan ni göra det hela roligare genom att exempelvis lotta vilka som ska få äran att sitta vid samma bord som födelsedagsbarnet.
  • Lekar: Tillåter vädret utomhuslekar så ska ni naturligtvis dra nytta av detta. Se till att vuxna också får vara med. varför inte köra brännboll - barn mot vuxna - eller någon typ av kurragömma. det är roligare om alla - även vuxna - bjuder till och leker med.
  • Inbjudningskort: Ett måste. Se till att besöka ett tryckeri - eller skriv ut kort på jobbet, om den möjligheten finns. Var lite personlig och lägg ner stor tid på att designa era inbjudningskort. Det blir en rolig souvenir som får varje barn att känna sig utvalt.
  • Ta reda på allergier och anpassa kosten. Det här är jätteviktigt då denna fråga faktiskt kan vara skillnaden mellan succé och fiasko. Skriv i inbjudningskorten att det är viktigt att ni blir informerade om eventuella allergier och överkänslighet mot exempelvis laktos eller gluten.
  • Ta hjälp. Det kanske inte är någon dum idé att överväga exempelvis catering snarare än att laga all mat och baka tårtan själv? Städning före och efter kalaset kanske kan skötas av en professionell städfirma? Ibland behövs en hjälpande hand, glöm inte det.
  • Inred! Kosta på er att låta er egen smak ta ett steg tillbaka. Nu ska ert barn faktiskt vara i centrum. Upp med ballonger, vimplar och flaggor i varenda rum - det ska synas att det är kalas!
18 Oct 2017