Femkamp på barnkalaset

Att anordna ett barnkalas tillhör föräldraskapets mer krävande uppgifter. Även om ett barnkalas sällan varar längre än ett par timmar upplever det ofta som minst det tredubbla, och när allt är över känns det som om man blivit både struken och manglad, det ringer i öronen och man ser suddigt. Men om födelsedagsbarnet är glad och nöjd med sitt kalas så är det ju värt varenda sekund av gallskrik, exploderande ballonger och tårtkastning. Och det finns knep för att ta kontrollen över kalaset, där den främsta nyckeln heter planering.

Planera varje minut

Om kalaset ska hålla två timmar, se då till att varenda minut är intecknad, från att de små gästerna anländer tills att föräldrarna hämtar dem igen. Välkomnande, presentöppning, tårtätande, lekar, fiskdamm – allt tar sin lilla tid, oftast kortare än man tror, så se till att planera in många aktiviteter. Vad gäller lekar så brukar femkamp vara ett skojigt alternativ som barnen uppskattar.

Vanligtvis går ju femkamp ut på att man ska samla poäng i lag och det ena laget vinner över det andra, men vad gäller barn kan det här med tävling och att vinna och förlora ofta vara en smula känsligt, så det bästa brukar vara att skippa poängräkningen och bara låta barnen prova på fem roliga grenar och att alla till exempel får varsin guldmedalj när det är klart. Här kommer några exempel på roliga grenar till femkampen!

Aktivera både kropp och knopp

För att få variation i femkampen och låta alla barn få visa det de är bra på, är det bra att variera femkampen med både fysiska grenar och grenar där de får använda huvudet. Klassiker som säckhoppning, dragkamp och kasta prick är alltid kul, men variera gärna de fysiska grenarna med till exempel en kort frågesport eller ett musikquiz, eller att gissa antalet godisbilar i en burk. Kör man en femkamp utan tävlingsmomentet kan en gren dessutom gå ut på att barnen samarbetar till exempel genom att de får en karta och ska leta upp en skatt utomhus.

Fira kalaset med femkamp på lokal i Stockholm

Vill man inte ha kalaset hemma kan man till exempel vara på ett lekland, där barnen får mat och tårta och dessutom kan leka. Många aktivitetscenter och lekland i Stockholm erbjuder organiserad femkamp med roliga grenar som är svåra att genomföra hemma, och även om det kostar en del per barn kan det vara värt det, eftersom barnen brukar tycka det är roligt och spännande och du själv slipper städning, bakning och organiserande.

17 Sep 2019