Adoption – så går det till

Att adoptera ett barn är en stor livshändelse, kanske den största av alla. Det är även en lång och kostsam, och ibland uppslitande, process, så det par som bestämmer sig för att genomföra en adoption bör ha tänkt igenom det noga, samt förberett sig och läst på. I Sverige har internationell adoption varit mycket vanligt ända sedan 70-talet, och de organisationer som förmedlar adoptioner har en lång och gedigen erfarenhet av hela processen.

Vi tänkte här gå igenom de grundläggande stegen vid adoption. På er kommuns hemsida för familjerätt kan ni läsa mer om hur en adoption går till. Ni kan även söka information och stöd hos MFoF – Myndigheten för Familjerätt och Föräldraskapsstöd. som arbetar med barn- och föräldrarelationer i Sverige. MFoF arbetar bl a för att alla adoptioner i Sverige sker på ett etiskt godtagbart sätt och enligt lagen. Det är även MFoF som auktoriserar adoptionsorganisationer; det finns för närvarande tre organisationer som är auktoriserade av MFoF.

Är ni ytterligare intresserade av de juridiska aspekterna av adoption finns många advokatbyråer specialiserade på familjerätt som kan hjälpa er med era frågor.

Välj byrå och bli medlem

I Sverige genomförs adoption genom en adoptionsorganisation. Det finns tre sådana organisationer i Sverige. De samarbetar med olika länder världen över och har personliga kontakter med personer på myndigheter och adoptionscentrum i varje land. För att få adoptera måste ni bli medlemmar i en adoptionsorganisation och betala en medlemsavgift. Så snart ni betalat in medlemsavgiften ställs ni i kö för adoption. Det är lång kötid på adoptioner i Sverige, flera år, så det är bäst att bli medlemmar och betala avgiften så snart som möjligt, så kan ni förbereda er under väntetiden. Är ni osäkra på vilken organisation ni ska välja finns det inget som hindrar att ni ställer er i kö hos alla tre. På organisationernas hemsidor finns information om vilka länder de samarbetar med och vilka villkor och förutsättningar som gäller för varje land.

Sök medgivande

För att få adoptera måste man söka medgivande hos socialnämnden. Det görs en utredning om era förhållanden gällande ekonomi, bostad, familjerelationer och mycket annat. Ni får även gå en obligatorisk föräldrautbildning. När utredningen är klar och socialnämnden förhoppningsvis lämnat medgivande skickar ni in det till er adoptionsorganisation och sökandet efter ert barn kan börja.

Ansök hos det aktuella landet

Er adoptionsförmedlare hjälper er med att sammanställa en ansökan till det land ni vill adoptera ifrån. Det är även nu du betalar halva adoptionsavgiften. Adoptionsavgiften är alla de kostnader som uppstår i samband med adoption, pappersarbete, översättningar, resor mm. Det är alltså inte en avgift för själva barnet, vilket är viktigt att komma ihåg.

Vänta och få besked

Sedan är det bara att vänta. Det kan ta lång tid, men det kan också gå snabbare än ni trott. Väntetiden spenderas med fördel genom att studera landet ni valt och förbereda er mentalt och praktiskt på den resa ni kommer att göra när ni fått besked om barn.

En vacker dag får ni ett samtal från adoptionsorganisationen om att det finns ett barn som ni kan adoptera. Ni får även skickat till er handlingar gällande barnets ålder, hälsotillstånd, social bakgrund samt ett fotografi. Och praktiska omständigheter som vart ni ska resa osv.

Resa och komma hem

Ni bokar och betalar er resa själva, men organisationen bistår med  information och tips inför resan. I adoptionslandet får ni en kontaktperson som hjälper er med det praktiska där. Olika länder har olika krav på hur länge man ska befinna sig i landet, men generellt gäller att skynda långsamt när det kommer till att lära känna ert nya barn. När tiden är mogen reser ni hem tillsammans med ert barn.

Väl hemma kontaktar ni folkbokföringen, socialnämnden och övriga berörda instanser. Sedan börjar ett helt nytt liv som föräldrar. Lycka till!

18 Sep 2017