Blogg

Skräddarsy barnens kläder till bröllop

20 jun 2018

Det är vår och sommar, och bröllopstider, eller hur? Alla rojalister och andra intresserade följde säkert med i prins Harrys bröllop med Meghan senast i England. De svenska kommentatorerna beskrev bröllopet som att den engelska prinsen fick sin prinsessa från Hollywood. 

Det var mest uppståndelse kring Meghans brudklänning. De kungliga bröllopen brukar fokusera på brudklänningarna, vem som har sytt den, hur den ser ut, hur slöjan ser ut. Även brudtärnans klänning brukar därför komma i viss fokus, som Pippa Middleton, som nästan fick mer intresse än brudens klänning när prins William gifte sig med sin Kate. Tillbaka till prins Harrys bröllop med Meghan, var det många som även uppmärksammade brudnäbbets små, vita klänningar och små mini-kostymer som pagerna bar.

Varför inte låta skräddare sy kläder till barnen?

Den som är intresserad kan sy minst lika tjusiga klänningar och ”kostymer” till sina döttrar och söner. När det vankas bröllop är det meningen att alla ska få bära fina kläder. Vad kan vara finare än en liten skräddarsydd klänning eller kostym? Det tas många foton vid bröllop, varför inte passa på att klä dina barn i sina finaste kläder och låta sy upp fina kläder till dem? Eftersom det är så små plagg, går det snabbt att sy upp dem, vilket innebär att priset inte blir så högt.

Och när du ändå är hos skräddaren, varför inte låta sy upp dina egna och partnerns kläder till bröllopet? Det är mycket inne nu, att låta barn och mor ha samma dress. Det är riktigt på modet. Senast man såg det var på 70-talet när det var riktigt inne senast. Det modet har kommit tillbaka.

Anlita skräddare i Täby

För dem som bor i Stockholm, och andra storstäder, underlättar det om man kan hitta en skräddare som arbetar nära ens hem. Man vill ju inte behöva pendla mer än nödvändigt. Dessutom kan det vara nödvändigt med fler provningar än bara en, för att arbetet ska bli riktigt bra. Många kemtvättar arbetar också med att sy kläder, anpassar kläderna och har man sedan fått fläckar på festkläderna är det bara att lämna in dem på kemtvätten så får man dem tillbaka rena och nästan som nya.

Känner man i stället för att hyra smoking, frack eller andra högtidskläder, brukar även kemtvättarna kunna tillhandahålla det.

När du letar skräddare varför inte googla skräddare Täby, om det är där du önskar hitta en skräddare. Annars skriver du in din ort i sökfältet.

Stressa av med catering på barnkalaset

12 jun 2018

När det är dags att ställa till med barnkalas brukar de flesta föräldrar känna en stigande oro, för att inte säga panik, över allt som behöver fixas och hur det kommer att gå. Mycket av tankarna kretsar kring hur man på bästa sätt kan undvika kaos. Man tänker på förskolepedagogerna och hur de lyckas hålla 15 småttingar i lugn och fin lek samtidigt som man själv har svårt att hålla ordning på en unge. Samtidigt ska man fixa med maten utöver de vardagliga vardagsbestyren. Man kan smälla av för mindre. Vill man ha tid över för att planera lekar och aktiviteter åt barnen i stället för att stå i köket och laga mat och tårtor dagarna innan kalaset, kan vi därför verkligen rekommendera catering.

Ingen pensionärsmat

Kvaliteten på caterad mat har verkligen stigit på senare år och det finns många bra firmor i Stockholm som erbjuder varm och kall mat, bufféer och bakverk, levererade i lagom tid till kalaset. Och du behöver inte bjuda barnen på smörgåstårta och gubbröra; numera har de flesta cateringfirmor med självaktning bufféer och menyer speciellt riktade till barn och barnkalas, med varmkorv, hamburgare, pannkakor och smarriga efterrätter.

Hur går det till?

När du beställer till exempel en buffé från en cateringfirma så räknas priset vanligtvis per barn. Ofta finns en nedre gräns på till exempel fem eller tio barn. Maten lagas och levereras av cateringfirman i god tid innan kalaset och hålls varm med hjälp av tillhandahållna värmeskåp eller bleck. Kyld mat och glass får du sätta i kyl och frys tills de ska konsumeras. En cateringfirma i Stockholm med omnejd som arbetsområde så precis var du bor har inte så stor betydelse, även om det så klart blir kortare tid på vägen för din mat om du beställer så lokalt som möjligt.

Tid över till annat

Att veta att maten är omhändertagen kan verkligen minska stressen inför ett barnkalas och göra det lättare att göra kalaset så roligt och spännande som det ska vara. I stället för att hålla koll på spisen och ugnen kan man klura på frågor till tipspromenaden, göra fina godispåsar till fiskdammen och vara fräsch och utvilad när det plingar på dörren. Till föräldrar som vill stanna kvar beställer man lätt lite extra tilltugg av cateringfirman med lite mer vuxenbetoning.

Ett barnkalas ska vara roligt och som förälder vill man vara helt närvarande i det som händer. Aldrig är det så roligt att fylla år som när man är i fem-sexårsåldern och får bjuda alla förskolekompisarna på kalas med lekar och massa gott att äta, och så få presenter förstås.

När kvaliteten spelar roll

Pannkakstårta, lasagne, minihamburgare, varmkorv; listan på bra kalasmat för barn kan göras lång. Kvaliteten på maten är dessutom långt bättre än om du till exempel skulle bjuda på en färdig meny från ett lekland eller en hamburgerrestaurang. Här handlar det om hemlagad mat på bra råvaror. Ett bra cateringföretag vill ha kunder som återkommer och det får man genom att leverera förstklassig mat oavsett om det rör sig om ett barnkalas eller ett guldbröllop.

Tips: Vegetarisk catering

Gör du så här får du mer tid för barnen

10 jun 2018

Hur har barnfamiljer tid med annat än att uppfostra sina barn, hämta, lämna, skjutsa, läsa läxor, laga mat och trösta sina barn? För den som ännu inte har levt ett familjeliv med hektiskt schema kan det verka som en omöjlighet att få ihop tiden så att den räcker till för allt som ska göras. Och för dem som är ensamstående kan det vara ännu svårare, om inte omöjligt att få tiden att räcka till allt som behöver göras. Dessvärre brukar man även ha en sämre inkomst om man är ensamstående med barn, vilket ger att det blir svårt att då pengarna att räcka till att köpa in de tjänster de kanske skulle behöva för att få tid över till annat än hämtning, lämning och städning. Och det är synd, för det är just de föräldrarna som skulle behöva få en hemstädning eller storstädning då och då.

Borde man städa tillsammans med barnen?

Men hur ska man göra när man har barn och borde man inte städa tillsammans med dem för att de skulle kunna lära sig vikten av att alltid städa? Eller så anlitar man hemstädning för att visa barnen hur viktiga de är och att man prioriterar dem framför att städa. Vem bryr sig om det är städat eller inte? Bestämmer du dig för att anlita hemstädning behöver du inte bry dig om hur det ser ut hemma hos dig, då vet du att det är rent ändå. Samtidigt är det viktigt att prioritera barnen framför att det ska vara kliniskt städat hemma. Ingen som ligger på dödsbädden ångrar att de inte städade hemma mer, däremot är det många som ångrar att de inte spenderade mer tid med det som var viktigt här i livet – barnen, familjen och människor som betyder mycket för oss. Därför gäller det att prioritera rätt ända från början. 

Det kostar inte mycket att få hemstädning 

Visserligen kan priserna variera en del, beroende på var du bor. Det kostar mer om man bor i någon av storstäderna Stockholm, Göteborg eller Malmö. Dels tjänar man mer i dessa storstäder, men samtidigt är levnadskostnaderna högre i dessa städer också. Med möjlgheten att dra av för hemstädningen kan man sänka kostnaderna för arbetet med 30 procent, som mest 25.000 per år och per person. En annan sak som spelar in i priset är också hur stor bostaden är, som ska städas; ju större desto högre pris och tvärtom. En trea eller fyra med kök kostar i regel inte mer än 2.000 kronor per månad. Det kan det vara värt för att kunna göra roliga saker med barnen och framför allt att orka göra roliga saker med dem. Läs mer om hemstädning i Nacka på denna länk.

Ska barnen vara med och städa?

5 jun 2018

Ska man ha barnen att städa inför viktiga högtider och födelsedagar? Här är det säkert lika många olika åsikter som det finns föräldrar. Vissa föräldrar gör det till en vana att alltid städa tillsammans med barnen. Då får barnen vara med om att städa badrum, egna rum och hjälpas åt med disken.

Gör man det konsekvent från det att de är små, lär sig barnen att det alltid tar en tid efter leken att städa upp efter sig. Till högtider kan man behöva, eller vilja städa mer än en vanlig veckostädning. Kanske vill man hänga upp nya julgardiner, ta fram jultomtar och andra prydnadssaker man vill ha till jul, eller när det är påsk, kanske man vill ta fram kycklingarna, tupparna och alla ägg som man har samlat på sig.

Då kan det vara lite väl mycket att begärt av barnen att de ska tvätta fönster, rengöra i kök och badrum. Då kan man med fördel anlita ett städföretag som kommer och gör det stora jobbet med att städa inför högtiderna.

Välj mellan 600 olika städföretag i Göteborg

Bor man i Göteborg finns det hela över 600 städföretag att välja mellan. Det kan vara svårt att veta vilka man ska välja. Här rekommenderar vi att inte bara tänka på den billigaste städningen, vilket inte alls garanterar att det blir gjort på det sättet som du önskar det. För många handlar det också om att anlita tjänsterna med gott samvete.

Om man är medveten om vad det kostar att leva och bo i Sverige och att de som utför städningen ska kunna leva på sin lön, att de har en juste arbetsgivare som betalar för deras arbetsgivaravgifter och är anslutna till kollektivavtal, kan man inte bara titta blint på priset.

Städarna bör kunna leva på sin lön vilket ger högre priser

Viktigare är det att de som kommer och städar i våra hem har möjlighet till ett drägligt liv. Då minskar också stölder i samband med hemstädningar. Tillfället gör tjuven, och finns det dyrbara föremål i hemmen, kan frestelsen bli stor att sno något värdefullt. Det vill man undvika. Har man anlitat en pålitlig städfirma, ska det inte hända. Därför är det viktigt att kontrollera dem som du släpper hem till dig. Du kan alltid kontrollera med Skatteverket att de betalar in sina skatter och arbetsgivaravgifter, och med kronofogden att de inte har skulder som kanske försätter dem i konkurs. Du kan be om offert och referenser. På det sättet kan du säkerställa att det är ett städföretag som är rekorderliga. Läs mer här om hur du kan anlita ett företag med kollektivavtal som utför hemstädning i Göteborg på: http://www.hemstädninggöteborg.biz.

Vad händer om ett barn slår ut en tand?

29 maj 2018

Barn lär sig genom övning och genom att tänja på gränserna. En stor del av den motoriska utvecklingen och de framsteg som görs där handlar om lek. Ett barn utvecklas genom att springa, hoppa, klättra och i övrigt aktivera sig själv. Som förälder så innebär detta en balansgång. Å ena sidan så ser man att barnet mår bra av att leka och vara aktiv, å andra sidan så vill man inte se att barnet gör sig illa.

Något som är oundvikligt. Det hör till att skrubbsår och andra mindre blessyrer kommer att synas på kroppen. Att vara förälder handlar om att släppa på taget lite också då man inte kan vara med överallt och hela tiden - du kan inte springa omkring som en slags mänsklig kudde på lekplatsen.

Ibland så händer det dock olyckor som är allvarligare. Arm- och benbrott är inte ovanliga och heller inte - tyvärr - tandskador. Det senare är värre sett till att tänderna, som alla vet, inte läker sig själva och att man bara får en uppsättning som man ska klara sig på resten av livet.

Har man tur i oturen så handlar det om att barnet slår ut en mjölktand. Då är lösningen lite lättare sett till att det kommer att växa ut en ny permanent tand och att en tandläkare ofta enbart ser till att läkeprocessen blir bra och att den nya tanden inte blir skadad eller växer snett. Handlar det om en vuxentand dock, då blir resan lite värre för barnet.

Är tandimplantat ett alternativ för barn?

Om ditt barn slår ut en tand så kan du som förälder drabbas av panik. Här gäller det att försöka hålla tungan rätt i munnen, hitta andningen och tänka mer rationellt. I många fall så kan nämligen en tand räddas och sättas på plats igen.

Nyckelordet är vätska. Du måste se till att A) kontakta en tandläkare direkt - det finns akuttider på de flesta mottagningar och B) förvara tanden korrekt. Du kan dels försöka sätta den på plats på egen hand. Då bör du se till att hålla i den del som inte är skadad. Dels kan du lägga tanden i ett glas mjölk, i en mugg med vatten eller i koksaltlösning. Ditt barn kan även ha den liggande under sin tunga tills dess att ni kommer fram till tandläkaren. Oavsett, vätska är nyckeln till att rädda tanden i fråga.

Om det inte skulle fungera? För dig som vuxen så skulle ett alternativ vara att operera in tandimplantat. Det är ofta den bästa lösningen då ett tandimplantat har alla möjligheter att välkomnas av kroppen och förvandlas till en permanent tand - detta då man använder ämnet titan och borrar fast skruvar i käkbenet. Ett tandimplantat ser dessutom uts om en vanlig tand då kronorna tillverkas med de ordinarie tänderna som mall - färg, form och storleksmässigt. Ett perfekt alternativ - för en vuxen.

För ett barn så är det dessvärre inte ett bra alternativ. Slår ditt barn ut en tand och ni ilar till en tandläkare i Stockholm så kommer denne att föreslå andra alternativ än ett tandimplantat. Åtminstone till en början - på sikt kan en sådan operation genomföras.

Barnets käke och tänder växer

Förklaringen är relativt enkel att förstå då det kommer till tandimplantat kontra barn. Som med alla andra kroppsdelar så växer även käken och detsamma gäller tänderna hos barnet.

En tand kan flytta sig i sidled allt eftersom och där krävs det ett visst svängrum som kroppen normalt skapar naturligt. Ett tandimplantat sitter fast; det är en skruv som sitter som berget och det kan leda till att de andra tänderna inte kan röra sig som de ska.

Där ett tandimplantat blir en bra lösning för en vuxen och färdigutvecklad person så kan det vara i vägen för ett barn. Där finns andra lösningar som fungerar bättre och som går att använda till dess att full utveckling skett rent fysiskt. Där och då kan man välja att operera in tandimplantat.

Läs mer om tandimplantat här.

Fira den speciella dagen utsocknes

17 maj 2018

Kommer du ihåg den första gången du fick åka med dina föräldrar till en annan stad; en stad som låg så pass långt bort att ni blev tvungna att övernatta och boka in er på hotell? Spänningen i lobbyn innan incheck, överlämningen av nycklarna, promenaden mot hissarna, åka hiss, hitta hotellrummet, kliva in genom dörren och se hur rummet ser ut. Ett rum med en stor, härlig säng, ett lyxigt inrett badrum, prydligt uppställda schampoflaskor, mjuka handdukar och badlakan och en stor, inbjudande hotell TV på väggen.

Den senare drar ofta till sig uppmärksamhet likt en magnet - hos alla besökare. Pappa kanske vill se vad som hänt i världen och söker febrilt efter nyheterna, mamma kanske vill se vilka kanaler som överhuvudtaget finns i utbudet och barnet vill, naturligtvis, se på något barnprogram.

En hotell TV är viktig och det är ingen slump att den hamnar i fokus sett till inredningen på varje enskilt rum: hotell vet om att en TV kan vara skillnaden mellan en nöjd och en missnöjd gäst. Frågan bli därför naturlig: varför har så många hotell så pass uråldriga lösningar?

Välj ett hotell med modern Hotell TV

Det handlar om en speciell upplevelse att få bo på hotell. Att som familj tillsammans få göra sig iordning inför en middag ute på stan, att få komma hem tillsammans, krypa ner i en ny säng - med rena, krispiga sängkläder, somna med skönt värkande fötter efter en hel dags promenerande och vakna för att få äta en underbar frukost där allt från bacon, ägg, smörgåsar, yoghurt, pannkakor och alla tänkbara pålägg finns. Oslagbart.

Ge ditt barn den upplevelsen. Har du aldrig tagit med ditt barn på någon längre - eller kortare - resa där en hotellvistelse är inkluderad så är födelsedagen en perfekt dag för detta. Vårt råd är att du forskar lite innan kring vilka hotell som finns, var de ligger och vilka typer av faciliteter som erbjuds. Några av de saker som barnen brukar uppskatta - och som du således aktivt kan söka efter - följer här:

 • Pool: Finns det hotellpool så är det extremt positivt. Finns det gym och relax i nära anslutning - ännu bättre. De vuxna kan riva av ett träningspass innan frukost, barnet kan bada under tiden. Naturligtvis så är åldern på ditt barn avgörande också. Det finns inga badvakter på ett hotell.
 • Hotell TV: Ni föräldrar kan få ett välbehövligt break genom att låta ert barn titta på TV. En sak som ni kan titta efter är huruvida tvn i fråga är modern och där den således går att koppla mot era egna enheter. Har ni med er en dator så ger en modern hotell TV er en möjlighet att se på exempelvis Netflix eller andra kanaler via er enhet. Det är naturligtvis fördelaktig även sett till vanliga hotellbesök - utan familjen. Att kunna koppla upp sig mot en Hotell TV och delta i möten exempelvis - via en stor skärm - ger affärsresan ytterligare en dimension. Läs mer här.
 • Reception, service och frukost: Frukost är, som sagt, en viktig del i hela upplevelsen. Detsamma gäller servicen överlag. Ett leende, en hjälpande hand och ett positivt bemötande från personalen är A och O. Generösa öppettider och exempelvis roomservice är ytterligare plus i kanten.

Barns tillvaro på skyddat boende

11 maj 2018

För de kvinnor, och i vissa fall män, som är utsatta för våld i hemmiljön, har kommunen en skyldighet att erbjuda plats i skyddat boende. Ett skyddat boende innebär att man bor i en lägenhet eller kollektivboende, ensam eller med andra utsatta. Ett skyddat boende är beläget på en hemlig adress, och tanken är att personer som är utsatta för våld ska kunna slappna av och tillsammans med personalen på boendet i lugn och ro kunna göra upp planer för att bygga upp sitt liv igen.

En snabb återgång till ett normalt liv

Inte sällan har de personer som kommer till skyddade boenden barn med sig. Att vistas en längre tid på en plats där luften är full av oro och hemska erfarenheter är naturligtvis inte bra vare sig för den som är utsatt eller för medföljande barn, och därför är målet med ett skyddat boende alltid att så snabbt som möjligt lotsa den som är utsatt ut till ett normalt liv. Detta är dock inte alltid möjligt, och därför ägnar många skyddade boenden mycket kraft åt att säkerställa att den sm behövt flytta till ett skyddat boende med sina barn ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt.

Framför allt handlar det om att ha tillgång till eget sovrum, kök och badrum, där man kan leva med barnet. Det handlar också om att erbjuda aktiviteter och pedagogisk stimulans för barnen, och att se till att de kommer ut och leker minst en gång om dagen.

Hela tillvaron förändras

Det är mycket som förändras i ett barns liv när det måste flytta med en förälder till ett skyddat boende. Kontakten måste brytas med tidigare lekkamrater, man måste sluta förskolan eller skolan, åtminstone för en tid, och kanske börja på en ny skola eller dagis någon helt annanstans. Men om barnet och föräldern får stöd och omtanke från personal på boendet kan det i många fall bli en relativt smidig övergång. Barn har lätt att anpassa sig. Det som kanske är värst för barnet är kanske saknaden efter den förälder man lämnat, hur farlig denne än visat sig vara både för den andra föräldern och kanske barnet självt.

Att kunna fira sin födelsedag

Svårast är förstås också de dagar som brukar förknippas med glädje och släktsammankomster, som födelsedagen och jul- och påskhelgerna. På ett skyddat boende får man inte ta emot besök, däremot har man rätt att träffa vänner och släktingar utanför boendet. Däremot gäller det som förälder att vara försiktig med vem man träffar, även om man gör det för sitt barns skull. En av de största anledningarna till att ett skyddat boende slutar fungera är att det egna säkerhetstänket brister. Om man i ett svagt ögonblick avslöjar var man befinner sig till den som utsatt en för våld, eller kanske till en oansvarig kompis eller släkting, spelar det ingen roll hur mycket larm och lås det finns på det skyddande boendet. Den som utövar våld kommer att kunna få tag i en och ens barn närhelst man går ut från boendet.

På alla skyddade boenden ser man till att högtidlighålla födelsedagar och storhelger, och få barnet att känna att det mesta är så normalt som möjligt. Ofta finns även andra barn i boendet och personalen arbetar aktivt med att få till en bra samhörighetskänsla mellan barn och även deras föräldrar.

Stödboende för unga

En annan boendeform för barn som kommer från en problematisk hemmiljö är stödboende. Stödboende är en boendeform för barn och ungdomar mellan 16 och 20 år, som behöver hjälp med att komma ifrån en problematisk social miljö och stöd för att förbereda sig för ett vuxenliv på egen hand. Även i ett stödboende läggs stor vikt vid att de utsatta barnen ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt, och komma ut på stimulerande aktiviteter med andra barn och ungdomar.

Genom att försöka avdramatisera barns och ungdomars tillvaro på skyddade boenden och stödboenden, ger man dem en chans att slappna av och tillsammans med sina föräldrar och personalen komma igenom denna väldigt utsatta period i livet så helskinnade som möjligt. Det är viktigt att personal, socialassistenter och andra vuxna med påverkan på barnets liv jobbar gemensamt mot detta mål.

Läs mer om hur skyddade boende fungerar hos Curbo Sverige.

 

Måla om i barnrummet

27 apr 2018

Det finns inget rum som tillåter så pass många genvägar i kurvorna och så pass vida svängar som barnrummet. Det är en plats för lek - och det är en plats som ska uppmuntra till sådan. Du som förälder kan ge ditt barn verktygen som krävs för att utveckla sin fantasi och utveckla sig själv genom att leka.

Många föräldrar gör två fel då det kommer till inredning av ett barnrum. A) man inreder mot övriga delen av bostaden. Håller man en vit färg på väggarna i anslutande rum så vill man att barnrummets ka gå ton i ton mot dessa. En öppen dörr till barnets rum kan innebära en katastrof sett till hur den övriga stilen ser ut.

B) Man inreder för sig själv. Det är lätt att man vill förverkliga sina egna fantasier och göra det barnrum man själv aldrig fick. Visst, det ikoniska omslaget till Joy Divisions debutskiva kanske är snyggt - men inte i ett barnrum, eller hur?

Menas här: det är barnets rum - låt ditt barn vara med och välja färg, mönster och inredning.

Ta hjälp av en målare i Stockholm

Vi säger att du bor i Stockholm och har ett barn som nyss fyllt fyra år. Han har ett rum som sett likadant ut sedan han föddes. Det är bara sängen som ni har bytt ut. Dags för en förändring! Hur ska man då tänka? Det första vi ska säga är lugnande: det behöver inte alls bli så dyrt. I de flesta fall så räcker det med att anlita en målare och måla om. Vi säger att man bör anlita en målare då de tips vi tänkte ge kräver lite finess och extra kunskaper.

Det är naturligtvis möjligt att måla på egen hand också, men då bör du fokusera på att göra ett gediget grundarbete innan för att få bästa resultat. Fuskar du med slipning, spackling och tvätt - ja, då kommer själva målningen inte att bli särskilt lyckad heller.

De tips vi utlovade då? Trenden har tydligt gått från enfärgade barnrum till mer lekfulla sådana. Oberoende av vilka färger du väljer så tänkte vi tipsa om några fräcka mönster. Primär så är det inte färgen du - och ditt barn! - väljer som gör skillnad - det är vilka typer av mönster som kommer att ge näring åt barnets fantasi (och sätta din målare på prov):

 • Höga berg - djupa dalar: Tänk dig en horisont full av berg. Använd den bilden som mall då du förklarar för din målare hur ni vill ha det. För extra effekt: använd olika nyanser. En ljusare grön för de djupa dalarna och en lite mörkare för bergne. Det blir lite 3D över det hela.
 • Bubblor och luftballonger: Det här kan naturligtvis kombineras med ovanstående punkt. Läs Jorden Runt På 80 dagar för ditt barn och låt några luftballonger pryda väggarna. Där åker Phileas Fogg och Jean Passepartout! Ge ditt barn nycklarna till en ny värld.
 • en stjärnhimmel i taket: Kunskap och skönhet i ett. Låt din målare förvandla det vita taket till ett svart sådant - komplett med en avbild av vår gene stjärnhimmel. Barnet kan ligga i sin säng och se upp på stjärnorna. Det blir nästan som att sova utomhus.
 • Silhuetten av Stockholm Globen, Stadshuset, Gröna Lund… Hur många får din målare plats med - och hur pass skicklig är han egentligen?

Mer läsning: måla barnrum.

Anlita bodelningsman vid tvister om egendom

27 mar 2018

När man blir en familj är det många saker som man inte tänker på. Det är få par som bestämmer sig för en gemensam framtid, och enbart tänker logiskt på sakernas tillstånd. Däremot är känslorna det viktigaste och något som man väljer att fokusera på. Så fungerar det i Sverige i alla fall.

I många andra länder väljer man resonemangsäktenskap. Då väljer kanske föräldrarna den äktenskapspartner som man får. Någon har valt bilden av de olika sätt att ingå äktenskap på. I ett resonemangsäktenskapet, sätter man en kall kastull på en kall platta, och låter kastrullen bli varm i takt med att plattan blir varm. I ett äktenskap, som ingås där enbart känslorna (inte förnuftet) är vägledande och man själv, så att säga, väljer partner, är som att sätta en kall kastrull på en kokhet platta. Man börjar med heta känslor, men ”kastrullen” är kall. Den som startar sitt äktenskap enbart på grundval av känslor kan lätt förlora de känslorna, då man trots allt är ganska blind för sin partner, man tänker här att kärleken är blind. En del menar det är tur att kärleken är blind. Annars skulle inga äktenskap ingås alls och heller inga barn bli till. 

Giftomål förenklar skilsmässan

Många säger också att relationerna förenklas när man ingår äktenskap med varandra, i stället för att enbart flytta ihop och bli sambopar. Ingår paren äktenskap, har man giftorätt till det gemensamma ägodelarna när man gör en bodelning, vilket kan förenkla vid en skilsmässa. I de flesta fall gäller alltså hälften av allt som man har ägt tillsammans.

När det kommer till gemensamma barn, spelar det ingen roll om föräldrarna har varit gifta eller enbart sambopar. För barnens del handlar det bara om vårdnadshavare, eller inte. Vårdnadshavare är man om man är förälder till barnet, antingen via adoption eller genom att erkänna föräldraskapet till barnet när det har fötts. Om inte annat kan det fastställas via DNA. Då har man försörjningsplikt till barnet.

Anlita en bodelningsman vid skilsmässa

Är det så att man är osäker både vad som gäller vid en bodelning eller när det kommer till vårdnaden om barn vid en skilsmässa är det bra om man i stället för att gräla om sakerna tar reda på vad lagen säger om det. En jurist kan nämligen vägleda i en process där man är oense. I stället för att slita på förhållandet mellan de två parter som går skilda vägar, och som för barnets, eller barnens skull behöver samarbeta i framtiden, kan det alltså vara mycket bättre att inte slita på relationen, utan med hjälp av en jurist veta och agera på ett sätt som är rätt och inte fel.

Kvinnor mer känsliga för ekonomisk ojämlikhet

Många gånger kan kvinnan i förhållandet bli ekonomiskt utsatt, om det är så att hon har tjänat mycket mindre än mannen. Går de sedan skilda vägar kanske hon får svårigheter ekonomiskt och får svårt att försörja sig själv och barnet, eller barnen som hon har ansvar för. Då kan en bodelningsförättare hjälpa till så att hon inte står barskrapad vid en skilsmässa. Hon har ju giftorätt till hälften av deras tidigare gemensamma ägodelar, och mannen har skyldighet att underhålla barnet och henne tills hon står på egna ben.

Svårt att hinna med allt i vardagen?

13 mar 2018

Frågan i rubriken kan med fördel ställas till alla barnfamiljer i Sverige. Det är nämligen dessa som i störst utsträckning har svårt att få vardagen att gå ihop – speciellt om det handlar om två stycken vuxna som båda arbetar heltid. Här ska alltså en karriär kombineras med allt som hör småbarnsåren till – hämtning – och lämning på förskola, skjuts till träningar, läggning, matlagning, handling och så vidare. Till detta ska man ha egentid, man ska hinna träna, man ska hinna träffa vänner och familj och man ska hinna sköta sitt hem med allt vad det innebär.

Det senare är ofta det som får stryka på foten. Man hinner kanske inte städa i den mån man skulle vilja, man kanske får tvätta mer sällan och man kanske får köpa att diskmaskinen inte körs i samma omfattning som den en gång gjorde. Eller också så väljer man att inte köpa det; något som för oss till det område – och den tjänst – vi ska titta närmare på här: hemstädning i professionell regi.

Många familjer idag har svårt att få vardagen att gå ihop. Hemstädning blir nödvändigt då man genom den tjänsten köper sig extra tid som får hela livspusslet att fungera. Särskilt dyrt är det heller inte, med tanke på rut-avdraget.

Vi kan säga att du tillhör en familj i Malmö där du och din partner har två stycken barn och bor i en villa. Ni – liksom många andra – upplever den kvävande stress av otillräcklighet som vi beskrev ovan. hur ni än försöker, hur väl ni än planerar era dagar så räcker inte tiden till. Det är här professionell hemstädning kan fungera som en räddande ängel och köpa er den extra tid som ni behöver.

Vad innebär då hemstädning? Det handlar om en tjänst där ni – tillsammans med städföretaget ni anlitar i Malmö – kommer överens om hur ofta, när och hur är villa ska städas. I många fall så löser man ett abonnemang som sträcker sig över kanske ett halvår och där man på en given dag varje vecka (eller hur ofta man vill) får hemmet städat. Hemstädning är, helt enkelt, en smart lösning på ett ganska stort problem som många familjer har idag och det viktigaste är: det är heller inte alltför kostsamt.

Hemstädning faller in under Rut-avdraget

Rut-avdraget är de flesta bekanta med och rent konkret så innebär det att du vid exempelvis då hemstädning kan dra av 50% av den totala arbetskostnaden på din deklaration. Det som ofta är skönt med detta är att beloppet redan är draget på fakturan och att du, i och med det, slipper en massa krångligt pappersarbete.

Taket för RUT har kommit att sänkas; tidigare så låg det på 50.000 kronor per år och person –  idag gäller halva den summan. Man ska dock veta att det är en vettig korrigering då 50.000 kronor var lite väl högt. 25.000 kronor räcker väldigt långt och om man dessutom är två stycken vuxna i en familj så har man ett gemensamt tak på 50.000 kronor att använda på hemstädning och/eller andra tjänster som räknas som hushållsnära sådana.

Moraliska betänkligheter får många att avstå hemstädning

En förlegad syn på professionell hemstädning får ofta, tyvärr, diktera villkoren. Många avstår nämligen – trots ett uppenbart behov – att använda tjänsten då man är rädda för vad andra ska tycka och tänka. Det handlar inte om att man utnyttjar människor.

Tvärtom – Rut-avdraget skapar enormt många jobb och är en drivande kraft i hela den svenska ekonomin.

Du kan dock göra val som gynnar de seriösa aktörerna på marknaden. Det finns – som inom alla branscher – bra och dåliga företag. Välj ett företag som har schyssta villkor och som erbjuder kollektivavtal. Det kanske kostar några kronor mer, men det borgar för kvalitet och för betydligt bättre villkor för den person som städar ditt hem i Malmö.

Om ditt barn skadar en tand

28 feb 2018

Högtider innebär en andningspaus i från vardagen för de allra flesta, men för de flesta barn innebär de dessutom ett utrymme för extra mycket lek och skoj. Familjer kommer samman, kusiner och gamla kompisar återförenas och livet blir ett party i några dagar. Då finns såklart ingen tid att sitta och häcka med de vuxna, utan det är full fart som gäller, både inomhus och utomhus. I denna yra är det ju tyvärr inte ovanligt att någon trillar och slår sig. I bästa fall blir det kanske ett blåmärke eller ett skrubbat knä, blir fallet värre kan det sluta med en utslagen eller krossad tand.

Att slå ut eller krossa en tand är såklart traumatiskt för ett barn, det förekommer nästan alltid blod och det gör ofta väldigt ont, även om chocken kan förta en del av smärta inledningsvis.Om ditt barn har slagit ut en tand finns det en del saker du snabbt måste göra

Mjölktand eller vuxentand?

Hur avgör man om barnet har tappat en mjölktand? Jo, roten är vanligtvis betydligt kortare, tanden är väldigt liten och den har dessutom en blå ton som vuxentänder inte har. Titta också i gluggen. Ser du en tand på väg upp vet du att det rör sig om en mjölktand. Om tandköttet och kringliggande tänder inte verkar ha tagit skada behöver du inte göra något mer – barnet har bara tappat en mjölktand.

Om det är en permanent tand ska du först och främst försöka sätta tillbaka den. Det kan verka konstigt, men en tand kan faktiskt växa fast igen om man sätter tillbaka den snabbt. Om tanden inte går att sätta tillbaka bör den hållas fuktig på färden in till tandläkaren. Om den torkar kommer tandnerven inte att överleva. Ha den i ett glas vatten eller, om barnet är större, be barnet att ha tanden i munnen medan ni åker till tandläkaren.

Hitta en tandläkare snabbt

Även om det är helg och det mesta är stängt finns det även här i Solna tandläkare som tar emot akut, och barn prioriteras alltid. Kommer du in till en tandläkare inom ett par timmar finns goda chanser för att tandläkaren kan sätta tillbaka tanden ordentligt och fixera den. Har barnet skadat eller krossat en tand kan tandläkaren ofta åtgärda skadorna direkt. Ibland behövs bedövning och även i riktigt svåra fall, där tandläkaren måste plocka bort bitar av en krossad tand från gom och tandkött, räcker det oftast med en stark lokalbedövning.

Efteråt

När tanden är tillbakasatt växer den fast igen på några veckor. Det räcker oftast med något enstaka tandbesök för att kontrollera att allt ser ut som det ska.

Gick tanden inte att rädda kommer ditt barn i vuxen ålder eller övre tonåren att få ett tandimplantat, som består av en titanskruv som skruvas fast i tandköttet, på vilken man sedan skruvar fast en tandprotes. Protesen ser ut precis som en riktig tand och kommer att sitta livet ut. Men innan ett tandimplantat kan sättas in kommer barnet att få en tillfällig lösning, oftast sker det i form av en plasttand som fästs mot de andra tänderna med en brygga.

 

Bäst för barnet med gemensam vårdnad

5 feb 2018

Att man som förälder skiljer sig i dagens Sverige är ingenting ovanligt eller någonting att rynka på näsan åt. Ibland skulle man snarare kunna säga att vissa par kanske gift sig lite väl lättvindigt och/eller givit upp för tidigt – men skilsmässan i sig är alltså ingenting häpnadsväckande. Det som sker efteråt blir lite speciellt, i synnerhet då om man är förälder och att det således även inkluderas tredje eller fjärde part i beslutet. För, vad händer egentligen med barnen om två föräldrar genomgår en skilsmässa? 

Det som sker automatiskt är att gemensam vårdnad – precis som vid barnets födsel (förutsatt att föräldrarna var gifta då) – kommer att fortsätta. Föräldrarna kommer även efter skilsmässan ansvara för barnets framtid och där de genom kärlek, kläder, ekonomisk stöttning, mat, tak över huvudet och genom gemensamma beslut fortsätter att ha lika stort ansvar för barnens bästa. Skillnaden ligger i att det i istället för ett gemensamt hem numera alltså finns två sådana vid gemensam vårdnad. 

Föräldrarna ansvarar fortfarande för barnens leverne och väl och fattar gemensamma beslut som rör barnets framtid. Skillnaden ligger i att det numera finns två hem istället för ett gemensamt  

I teorin är detta alltså lättbegripligt och lätthanterligt. Gemensam vårdnad innebär att föräldrarna kommer överens om var barnet ska folkbokföras och stå skrivet, därefter så kommer man överens om hur länge barnet ska bo hos respektive förälder – varannan vecka, varannan helg och så vidare – och så kommer man fram till de bästa lösningarna rent ekonomiskt och friktionsfritt som möjligt vid exempelvis hämtning och lämning. 

I de flesta fall så ligger inte problemet i att man fortfarande har gemensam vårdnad – problematiken ligger i att få barnet att acceptera att sina föräldrar numera är två individer snarare än en enhet; särskilt om det är så att det ene föräldern inlett ett annat förhållande. Vid sådana tillfällen, beroende på barnets ålder, så kan professionell hjälp i form av en barnpsykolog eller en kurator vara till stor nytta. 

Vi nämnde dock orden i teorin ovan. Det må vara lätt att peka på hur man ska agera efter en skilsmässa och att gemensam vårdnad är bäst för barnet och alla inblandade parter. Men rent praktiskt har detta - för många - visat sig vara en svårare nöt att knäcka. 

Vill du ändra från gemensam till ensam vårdnad? 

Det som ofta präglar en skilsmässa är missnöje och bråk, det finns naturliga orsaker till varför man väljer att separerar. En del föräldrar kan därför, även efter skilsmässan, fortsatt vilja försvåra för den andre föräldern. Det kan innebära att man inte dyker upp då man ska hämta, att man inte lämnar barnet på överenskommen tid eller att man på något annat sätt vill försvåra och allmänt jävlas. Här kan det faktiskt finnas fog för att ansöka om att få en gemensam vårdnad ändrad till en ensam sådan. Samarbetssvårigheter är definitivt ett skäl till varför man från rättens sida ska överväga att ändra en gemensam vårdnad. Befinner du dig i ett sådant läge och känner den hopplöshet som det kan föra med sig så är rådet att du kontaktar en advokat inom familjerätt och ansöker om ensam vårdnad. 

Att gemensam vårdnad anses som bäst för barnets skull är rent generell - det finns naturligtvis fall där det motsatta, ensam vårdnad,  är betydligt bättre. Även vid ensam vårdnad kommer den andre föräldern att få ha kontakt med sina barn – skillnaden ligger i att den som ha vårdnaden numera fattar de avgörande besluten på egen hand.

Hur undviker man en vårdnadstvist?

12 jan 2018

En vårdnadstvist är en krävande och uppslitande process för alla inblandade. De flesta vårdnadstvister leder dessutom inte till önskat resultat för de som inleder dem, eftersom rätten i de allra flesta fall dömer till fortsatt gemensam vårdnad för föräldrarna. Den förälder som vill ha ensam vårdnad bör därför ha väldigt goda skäl för att gå segrande ur en vårdnadstvist. Har man inte det bör man istället försöka lösa problemet på annat sätt och till varje pris försöka undvika en vårdnadstvist, för sin egen och för sitt barns skull.

Tala med den andra vårdnadshavaren

Det kan finnas många skäl till varför man vill ha ensam vårdnad. För det mesta är det praktiska orsaker som ligger bakom. Man tycker inte att samarbetet fungerar bra, det kan kännas jobbigt att ständigt behöva kontakt med sin före detta partner för att gemensamma beslut, både för dig och för den andra. Om du upplever att den andra vårdnadshavaren är oengagerad av vårdnadsfrågorna och svår att ha att göra med bör du tala med denne och försöka få till ett bättre samarbete. Påminn om att ni faktiskt båda har lika stort ansvar för vårdnaden av barnet och att det är hens plikt att ta uppgiften på allvar.

En del föräldrar blandar ihop vårdnad med umgänge och tror att de inte skulle kunna träffa barnet längre om den andra får ensam vårdnad. Detta stämmer dock inte alls, vårdnadshavandet handlar bara om att ta viktiga beslut om barnet. Umgängesrätten finns alltid där för att garantera barnets rätt till regelbundet umgänge med båda föräldrarna. Det är fullt möjligt att till exempel ha ett umgängesavtal där ni bestämmer er för exempelvis växelvis boende, trots att du ensam står som vårdnadshavare. Tala med den andra vårdnadshavaren om detta och var noga med att ange det viktigaste skälet till att du vill ha ensam vårdnad – att göra det bättre för barnet.

Oavsett hur ni känner inför varandra, om båda vill ta sitt ansvar för ert barns vårdnad är det det bästa och ni behöver vara vuxna den situationen.

Uppsök familjerätten

Har ni svårt att tala om de här sakerna kan ni alltid vända er till familjerätten i kommunen. Hos familjerätten, som är en del av socialtjänsten, kan ni få hjälp med era problem genom så kallade samarbetsavtal. I samarbetsavtalen sitter alltid en en tredje part med, en socialsekreterare som hjälper er att medla och att se frågorna ur varandras perspektiv. Inför en tredje part blir många par medvetna om det viktigaste i det de bråkar om – sitt gemensamma barns väl och ve.

Kontakta en jurist

En annan sak som kan vara bra är att kontakta en jurist eller advokat, kunnig inom familjerätt. En erfaren familjerättsadvokat har ofta gått igenom hundratals vårdnadstvister och kan erbjuda lösningar och belysa problemen rent juridiskt. Att använda sig av en advokats erfarenheter och expertis kan vara utmärkt för att få perspektiv på det man bråkar om, och varför det är bra för alla att till varje pris undvika en vårdnadstvist.

Smoking - lyx för vilket barn som helst

2 jan 2018

För många innebär en fest med extra allt att du måste betala mer än vad man räknat med från början. Det handlar inte sällan om fester och bjudningar där värdparet vill att man ska klä upp sig, eller till och med – ut sig. Plötsligt kanske man måste hitta en maskeradkostym, betala för den och därefter hänga den längst in i garderoben där den sedan hänger år efter år – om den överhuvudtaget plockas fram igen? En maskeradkostym åsido – där kan man komma ganska billigt undan. 

Att köpa en smoking är sällan en bra investering. Du använder den vid få tillfällen och med tanke på att många pendlar i vikt så finns en överhängande risk att smokingen i fråga används en gång och aldrig mer 

Värre är det då ett inbjudningskort påbjuder en speciell typ av klädsel och där gästerna uppmanas att bära smoking. Där kan man tala om en högre kostnad som sällan är att anse som en god investering. En smoking är dels dyr och dels så är den svårburen sett till att man endast använder den vid speciella tillfällen som vid exempelvis bröllop. Använder du din smoking vid en vanlig fest så kommer du garanterat att känna dig obekväm och lite larvig. En dålig investering – men ett härligt plagg att bära. 

Mycket värt att hyra en smoking 

En smoking är – vid rätt tillfälle – ett av de få plagg där en man kan känna sig lika uppklädd som en kvinna. Bär man en smoking så sker en förvandling - både på utsidan och på insidan; plagget i fråga ger en känsla av lyx och flärd och som man kan känna hur självförtroendet höjs avsevärt. Är samtliga män i sällskapet klädda på samma sätt så når tillställningen en ny, högre nivå och det känns verkligen speciellt att delta vid sådan. 

Det som är värt att veta gällande en smoking är att det alltså är ett plagg som är extremt lyxigt - men att det ofta är en dålig investering att göra. Här finns dock ett alternativ som passar alla och som är att anse som den bästa lösningen rent generellt; nämligen att hyra en smoking. 

Hyr hellre smokingen

Många glömmer att det finns ett alternativ som ligger i att hyra en smoking vid de speciella tillfällena i livet. Något som har väldigt många fördelar utöver att priset är lägre. Att hyra en smoking i en herrekipering i Stockholm innebär inte att du går in och hämtar någon standardmodell som – förhoppningsvis – passar din kropp.

Nej, smokingen i fråga anpassas efter dina mått. Skulle du köpa- snarare än att hyra en smoking så måste du garanterat också besöka en skräddare – något som kostar relativt mycket pengar. Skulle du vara intresserad av att hyra en smoking så ska du veta att skor brukar inkluderas i priset samt att smokingen inte sällan är tillverkad av mer erkända märken; märken som skulle kosta extremt mycket för dig att köpa i Stockholm. Nej, värdet ligger i att hyra smoking; utan tvekan. Läs mer här om du vill veta mer.

Förbered för barnkalaset

18 okt 2017

Ju äldre man blir desto mindre viktig blir födelsedagen. Från att ha varit den viktigaste dagen i livet så förvandlas den successivt till ett ok - man blir äldre, man blir tröttare och varje födelsedag blir ytterligare ett hack i kalendern. Det som en gång betydde något tappar, helt enkelt, sin relevans.

Här kan det vara bra att minnas hur det var. Visst kommer du ihåg hur speciella dina egna födelsedagar faktiskt var? Visst minns du de tassande stegen utanför dörren till ditt rum visst minst du hur mamma och pappa stod och förberedde tårtan, saften och gjorde i ordning ett paket innan de kom in och började sjunga Ja Må Han Leva? Visst kommer du väl ihåg hur dina kompisar kom hem till dig och hur ni lekte, åt tårta och all uppmärksamhet låg på dig? Härligt, eller hur?

Det kanske är så att det är din tur att arrangera barnkalaset nu? Det kanske är du och din partner som måste kliva upp i ottan och ordna i köket för att “överraska” ert barn med lite frukost på säng? I så fall tänkte vi ge några handfasta tips kring hur ni bäst lyckas - i synnerhet då det gäller barnkalaset. Det är nämligen inte bara att bjuda in alla kompisar, bjuda på lite tårta och tro att allting per automatik ska bli bra. Tro man det - ja, då finns det stor risk att kalaset i fråga inte lever upp till de högt ställda förväntningar ditt barn har. Låt oss titta på några, enligt oss, avgörande punkter för ett lyckat barnkalas:

 • Sittplatser. Det är viktigt att alla barn får en plats att sitta och att ingen känner sig utanför. Hur får man plats med alla - vi har ju bara ett bord och ett begränsat antal stolar? även om man kanske lånat föreningslokalen så kan det begränsade utrymmet ändå ställa till det. Vår lösning? Hyr barnbord och barnstolar. Dessa tar mindre plats och det ger alla en chans att få sitta ned. Dessutom så kan ni göra det hela roligare genom att exempelvis lotta vilka som ska få äran att sitta vid samma bord som födelsedagsbarnet. Här hittar ni en uthyrare av bord.
 • Lekar: Tillåter vädret utomhuslekar så ska ni naturligtvis dra nytta av detta. Se till att vuxna också får vara med. varför inte köra brännboll - barn mot vuxna - eller någon typ av kurragömma. det är roligare om alla - även vuxna - bjuder till och leker med.
 • Inbjudningskort: Ett måste. Se till att besöka ett tryckeri - eller skriv ut kort på jobbet, om den möjligheten finns. Var lite personlig och lägg ner stor tid på att designa era inbjudningskort. Det blir en rolig souvenir som får varje barn att känna sig utvalt.
 • Ta reda på allergier och anpassa kosten. Det här är jätteviktigt då denna fråga faktiskt kan vara skillnaden mellan succé och fiasko. Skriv i inbjudningskorten att det är viktigt att ni blir informerade om eventuella allergier och överkänslighet mot exempelvis laktos eller gluten.
 • Ta hjälp. Det kanske inte är någon dum idé att överväga exempelvis catering snarare än att laga all mat och baka tårtan själv? Städning före och efter kalaset kanske kan skötas av en professionell städfirma? Ibland behövs en hjälpande hand, glöm inte det.
 • Inred! Kosta på er att låta er egen smak ta ett steg tillbaka. Nu ska ert barn faktiskt vara i centrum. Upp med ballonger, vimplar och flaggor i varenda rum - det ska synas att det är kalas!

← Äldre inlägg